Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 листопада 2010, 14:45 Суспільство
З настанням зими водіям слід бути набагато уважніше на дорогах
З настанням зими водіям слід бути набагато уважніше на дорогах

Мороз і ожеледицю зустрічають і українці. Зима розпочинається, як за годинником. Але те, що дітлахам приносить радість, водіям - тільки клопіт. Як правильно поводитися за кермом у складних погодних умовах?

Марина Борисполець, кореспондент:

- Найближчими днями синоптики обіцяють в Україні мороз до мінус десяти градусів. А отже після такого дощу обов’язково слід чекати ожеледицю. В Державтоінспекції радять: головне - дотримуватися правил.

Перший невеличкий сніг для більшості водіїв - справжнє стихійне лихо. Достатньо впасти кільком сніжинкам - і Київ перетворюється на один великий затор. Видимість погана, їхати швидко страшно або заважають численні ДТП. А в декого з автовласників із початком зими взагалі починається справжня паніка - не встиг змінити покришки. Хоча експерти радять це робити ще до снігопадів. Адже літні колеса за низької температури не тримають дороги .

Валерій Колесникович, експерт із продажу автошин:

- Тормозной путь увеличивается на 40%. Период смены резины происходит при средней суточной температуре порядка 7 градусов.

Але й тим кермувальникам, що вчасно перевзули свої авта, в таку погоду їздити несолодко. Треба ще мати навички.

Олександр, водій:

- Мне не привыкать, это моя профессиональная работа, но для тех, у кого меньше опыта, для них трудновато.

Олег, таксист:

- Конечно, вообще, уже чувствуется. Во-первых, видимость ухудшается, дорога скользкая становится, а многие до сих пор на летней резине, вот оно все отсюда и идёт.

У Олега Васильовича водійський стаж уже сорок сім років. Каже, як на дорозі слизько - він стає надто пильним, бо навчений гірким досвідом. Адже через неуважність і швидкість траплялося на дорозі різне.

Олег, таксист:

- Ну так вот, в кочку попал, а потом бросило, и машина вот так вот, пошла поперёк. Непредсказуемость везде возможна

Не може не дивувати статистика ДАІ: за перші три дні негоди кількість ДТП на автошляхах різко зменшується. Налякані снігом і ожеледдю водії поводяться уважно й швидко не ганяють. Та вже за кількадень усе повертається у звичне русло.

Наталя Сторожик, керівник відділу УДАІ в м. Києві:

- Ми б хотіли, щоб вони і надалі були такими, тому що, як показує досвід, кілька перших днів вони максимально уважні, а потім пильність їх втрачається, і трапляється більше ДТП.

Є основні правила безпеки на дорозі за несприятливої погоди. Водії демонструють знімальній групі "Свідка" свої знання.

Олег, таксист:

- Не спешить и держать себя сдержанно, не нервничать, а ехать тихонечко , не менять рядность, как у нас принято это.

Олександр, водій:

- Прежде всего, скоростные режимы, дистанцию соблюдать, и всё будет нормально. И резина соответствовала, чтоб, во-первых зимняя, а во-вторых - с нормальным протектором.

Володимир, водій маршрутного таксі:

- Дистанцию. Надо соблюдать правила, вот и всё.

Державтоінспекція закликає недосвідчених водіїв залишити автівки вдома, а впевнених кермувальників - не завищувати свою самооцінку.