Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 листопада 2010, 12:42 Суспільство
У Івано-Франківську невідомі перекрили вентиль на газовій магістралі
У Івано-Франківську невідомі перекрили вентиль на газовій магістралі

Близько 100 квартир у п'яти будинках Івано-Франківська ледве не злетіли в повітря. Невідомі перекрили на магістральній мережі газового вентиля. Якби люди самотужки почали поновлювати газопостачання, трагедії не уникнули б.

Ранок для мешканців двох вулиць Івано-Франківська мало не став останнім. Уночі невідомі перекрили газового вентиля на магістральному газогоні.

Надія Іванівна, мешканка будинку:

- Я пішла ставити чайник, а у мене плитка з п’єзо, і я кручу ручку, а газ не йде. Я спершу подумала, що то п’єзо не справне, а потім почали дзвонити сусіди, і зрозуміли, щось сталося.

Одразу викликали аварійку. Фахівці кажуть - людям поталанило.

Володимир Василевич, головний інженер Івано-Франківськоблгазу:

- Моделюємо ситуацію - опалюється піч, вимикається газ, а саму піч ніхто не вимикає, і коли відновлюється газопостачання, у пічці накопичується вибухонебезпечна суміш. Це могло би призвести до вибуху.

Запускали газ майже дві доби - чекали, щоб усі мешканці вимкнули газові прилади. Проблема в тім, кажуть фахівці, що до більшості вентилів можна дотягтися.

Володимир Мацадонський, головний інженер управління газового господарства м. Івано-Франківська:

- Є на різній висоті елементарно. Є доступні газові стояки на висоті двох з половиною - трьох метрів, що можна за участю кількох чоловік досягнути, це елементарно просто. Це може привести до катастрофи - таке самовільне втручання. До непередбачуваних наслідків.

2008-го року газівники вирішили зняти важелі з усіх кранів. Але це не допомогло. Та й за правилами екстренні служби повинні мати вільний доступ до вентилів. Тепер газівники сподіваються на свідомість людей і просять мешканців повідомляти про підозрілих осіб, які неадекватно поводяться біля газових мереж.