Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 листопада 2010, 08:47 Суспільство
На Черкащині горе-мати хоче відібрати дитину у свого колишнього співмешканця
На Черкащині горе-мати хоче відібрати дитину у свого колишнього співмешканця

Одну дитину віддала батькові, а друга померла. Так горе-мати з Черкащини піклується про свою малечу. Загиблого хлопчика вже не повернеш, а от у п’ятирічної Сніжани невизначене майбутнє - дівчинка не має жодного документа.

П’ятирічна Сніжанка і рахувати, і читати вміє, але й досі не має жодних документів про народження. Проживши певний час у цивільному шлюбі її батьки розійшлися. Мати двомісячну дівчинку без жодних документів залишила на виховання колишньому чоловікові та свекрусі в селі Степанках. Сама ж знайшла нове кохання в сусідньому Бузукові. Тільки тепер жінка згадала про материнські права.

Сергій Тригубенко, батько дівчинки:

- Вона хоче зробити на себе матір одиночку. А дитину я їй не збираюсь віддавати. Якщо я їй дитину віддам, з нею буде те саме, що і з тою дитиною.

Це чоловік каже про трагедію, яка сталася місяць тому в Бузукові. Під час пожежі у приватному будинку згорів чоловік та 4-річний хлопчик. Це був зведений брат Сніжанки. Матір залишила сина на догляд знайомому, той із цигаркою ліг спати. Тож батько Сніжанки впевнений: з ним малій і безпечніше, і краще.

Сусідка:

- Дитина тут знаходиться із двохмісячного віку. Дитина завжди нагодована, чиста, вдягнута… Вона називає її мамою, а по суті вона її бабуся. Двоє дядей в неї, вони купують їй все, що необхідно.

У Бузукові про трагедію, що забрала життя дитини, чутки і досі не вщухають. Сусіди погорільців переконані: нещастя сталося через асоціальний спосіб життя матері.

Сусідка:

- Притон притоном, і все. Я не спілкуюсь з ним, і стараюсь не спілкуватися.

Сама ж жінка себе винною не визнає. Через синець під оком спілкуватися на камеру не захотіла. Проте у приватній розмові запевнила, що не п’є, а документи на дитину скоро оформить.

Мати дівчинки:

- Скільки я буду жива, я дитини в інтернат не віддам. Якщо вона туди і потрапить, я зроблю все, щоб її забрати.

У районному управлінні у справах дітей провели власне розслідування. Умови, в яких нині мешкає Сніжана, вимогам фахівців цілком відповідають. Мало того, дівчинку поки не мають наміру відправляти до інтернату. Спеціалісти ж радять матері якнайшвидше її зареєструвати.

Юрій Король, заступник голови Черкаської РДА:

- Сільська Рада знала, що така дитина існує, знала, що її виховує батько із своєю матір'ю, і не придала значення тому, що дитина не має до цих пір свідоцтва про народження.

Тетяна Іванченко, спеціаліст служби у справах дітей Черкаської РДА:

- Всього-на-всього їм потрібно взяти паспорт та свідоцтво з місця, де народилася дитина. Таким чином, реєструється і видається свідоцтво про народження.

Якщо мати Сніжани, яка за 5 років не спромоглася зробити свідоцтво, не поквапиться, і тепер понесе адміністративне покарання. Татові ж дівчинки доведеться відстоювати свої права на дитину через суд, адже головного документу, який би засвідчував його батьківство, немає. А поки в безтурботної матері ще одна халепа - за фактом смерті Сніжанчиного брата прокуратура порушила проти жінки кримінальну справу. Вона відповідатиме за злісне невиконання батьківських обов’язків.