Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 листопада 2010, 11:41 Суспільство
Журналісти "Свідка" спостерігали за роботою спецпідрозділу "Беркут"
Журналісти "Свідка" спостерігали за роботою спецпідрозділу "Беркут"

В Росії - "ОМОН", в Україні - "Беркут". Елітні підрозділи поліції є в усіх країнах. Їх створюють для затримання особливо небезпечних злочинців. Як працює український спецпідрозділ - на власні очі побачив Борис Сачалко.

У салоні цієї машини четверо бійців "Беркуту". На кожному бронежилет, а в руках пістолет або автомат із повним магазином куль. Це звичайне ранкове патрулювання. Рацією надходить повідомлення: неподалік у лісі засідає компанія підозрілих. Треба перевірити. Вони можуть бути озброєні, тому журналістів просять триматися якнайдалі.

Тут, за кілька кілометрів від траси в броварському лісі дійсно стоїть машина. Така ж, як і в орієнтованні, що його повідомили бійцям. Людей навколо немає.

У салоні сидять троє. Для початку - лише перевірка документів. Аж раптом ситуація виходить з-під контролю. Один з пасажирів машини починає тікати, його валять на землю. Водія і одного пасажира садовлять до беркутівської машини, інших відводять до їх автомобіля.

Самого ж утікача обшукують ретельніше. І ось вона - перша знахідка. Беркутовець витягає з його кармана ножа.

Бойовий ніж, знайдений у кишені підозрюваного, - не єдина зброя. Щойно утікач приєднався до своїх товаришів у міліційному авті, беркутівці обшукують машину. Ось він ще один ніж. Його знаходять в багажнику і кидають на землю. А згодом - і ретельно захований пістолет.

Боєць "Беркуту":

- Це пістолет справжній?

- Да.

- А який?

- "Форт 12".

- Ну, на нього ж потрібні якісь там дозволи?

- Ну, конечно, дозволу тут немає, нічого немає, пістолет без дозволу.

Що це за зброя? Затримані кажуть - самі гадки не мають. Нервуються.

Затриманий:

- А як зброя опинилася в машині?

- Да пошёл ты! Камеру уберите, я не буду ничего говорить вам!

- А ваша зброя?

- Я не буду ничего говорить, нет, не моя.

Таких затримань у беркутівців кілька на день. І кожне - відмінне від іншого. А тому діяти за затвердженим планом майже неможливо. Бійці кажуть: головне тут - вміння швидко вирішувати.

Валерій Купка, в.о. командира роти "Беркуту" ГУ МВС України в Київській області:

- Це важка служба, і не кожен може своїм психологічними і фізичними можливостями проходити службу.

Адреналін на цій роботі аж кипить. Краєм леза беркутівці ходять щодня. Служити страшно навіть досвідченим, з усміхом кажуть бійці спецпідрозділу. Тож, щоби повернутися додому живими, найважливіше - особиста безпека.

Валерій Купка в.о. командира роти "Беркуту" ГУ МВС України в Київській області:

- Скільки людей виходять на службу - стільки повинно повернутися, це основний критерій. Основна задача, щоб щось зробити, когось затримати, - потрібно, в першу чергу, захистити самого себе. Якщо будеш почуватися незахищеним, якщо будеш думати про свій захист, якщо будеш думати про якісь із’яни, то менше будеш думати про виконання своїх обов’язків.