Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 листопада 2010, 12:54 Суспільство
Кожен третій четвер листопада - Міжнародний день відмови від куріння
Кожен третій четвер листопада - Міжнародний день відмови від куріння

Кожен четвертий українець помирає через те, що курить. Здебільшого, курців убиває не рак легенів, а захворювання серцево-судинної системи. В переддень Міжнародного дня відмови від куріння кореспонденти "Свідка" дізнавалися, чим такий небезпечний процес куріння.

Валентину Олександровичу сімдесят чотири. Палить дідусь більшу частину свого життя.

Мешканець м. Київ:

- Пішов працювати на Боричев Ток, і почав курити.

Нині смалить з десяток цигарок вдень. Та шуткує: не в затяжку. Стверджує: здоров'я його, наче, не підводило.

Мешканець м. Київ:

- За останні 10 років я схуд на 19 кілограмів.

Та відмовлятися від улюблених самокруток не збирається. Проте, молодим й починати палити не радить. Не чує того молодь.

Євген Фартушний, лікар-психофізіолог:

- У нас сейчас более 80% молодежи употребляет табак.

Україна друга в світі за кількістю щорічно випалених цигарок. Більше нас палять тільки греки. Медики ж паління навіть звичкою не вважають. Називають його хворобливою залежністю, яка призводить до багатьох недуг.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Вміст диму однієї сигарети: смола та нікотин. Принаймні, так пишуть на пачках. Фахівці стверджують: насправді перелік речовин, якими здобрюють тютюн, набагато ширший - це і токсини, і канцерогени.

Загалом більше чотирьох сотень хімічних сполучень. Як вони впливають на організм людини - лікарі і припустити бояться.

Євген Фартушний, лікар-психофізіолог:

- Нет к табаку откашливания, табак вдыхается, значит, там есть какие-то вещества, которые блокируют у нас кашлевой рефлекс, спазм неизбежный легких, и так далее.

Факт підтверджений: паління провокує розвиток раку легенів. Запеклі курці на те не зважають, мовляв, ризик померти від цієї онкології малий. Медики ж парирують: рак раком, а серцево-судинну систему цигарка вбиває напевне.

Євген Фартушний, лікар-психофізіолог:

- А уже сердечно-сосудистая система - это наше сердце, это инфаркты, это и наш мозг, это инсульты, это и периферия, это заболевания, связанные с болезнью в конечностях.

А ще - захворювання шлунку, послаблення потенції. Та й психологічний стан людини, яка палить, нестабільний.

Євген Фартушний, лікар-психофізіолог:

- Казалось, такая пустячная зависимость, как ее многие называют, но избавится от нее сложнее, чем от других более серьезных зависимостей. Прежде всего, человек не чувствует пагубности ее влияния, он считает, что можно бросить.

Насправді, дві третини курців і не проти покинути згубну звичку. Та не в змозі - надто залежні. Але ж бездіяльність веде в могилу. Кожні десять секунд на планеті вмирає один запеклий курець.

Як воно - жити без тютюнового диму, може спробувати кожен. Кожен третій четвер листопада відзначають Міжнародний день відмови від паління. Фахівці радять усім курцям прожити його без жодної затяжки. Якщо кинути палити не вдасться, хоч організм від диму відпочине.