Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 листопада 2010, 13:11 Суспільство
Український уряд планує дозволити полювання в заповідних зонах
Український уряд планує дозволити полювання в заповідних зонах

В Україні під загрозою повного винищення опинилися тварини. Вітчизняні депутати хочуть змінити закони, щоби дозволити полювання в заповідних зонах. Яким лихом це може обернутися?

Борис Сачалко, кореспондент:

- За останні 15 років кількість тварин в українських лісах зменшилась фактично на 70 відсотків. Найближчим часом вони можуть зникнути взагалі. Українські депутати хочуть дозволити полювання в заповідних зонах.

І внесли зміни до закону про природно-заповідний фонд України. Зустрітися з його авторами нам так і не вдалося. Навіщо полювати в заповідних зонах - законотворці написали у пояснювальній записці. Начебто, для розвитку таких територій потрібен контроль з боку людини. А ще депутати раптом згадали про права українського народу.

"Даний законопроект спрямований на реалізацію права українського народу користуватися природними ресурсами України, зокрема, права власності на мисливських тварин. Дозвіл на мисливство в зонах антропогенних ландшафтів є механізмом реалізації цього права".

Згідно із запропонованими поправками, дозвіл на відстрілювання тварин у заповідниках мають видавати органи місцевого самоврядування.

"Легалізація мисливства на даній території дасть змогу зменшити обсяг нелегального мисливства та браконьєрства, а також стане одним із джерел поповнення бюджету органів влади через видавання ліцензії".

Борис Васильківський, юрист:

- Якщо подивитися наше законодавство, то ліцензія на відстріл, наприклад, лося - 500 гривень, а відстріл кабана - 200 гривень. Але якщо єгеря впіймають одного браконьєра, то штраф за вбивство лося - 20000 грн. І з точки зору економії - краще спіймати одного браконьєра.

А відтак поповнювати бюджет можна іншими, гуманнішими способами. Але біда: браконьєрством займаються зовсім не бідні люди, й довести їхню провину в суді нелегко.

Володимир Борейко, еколог:

- Где охотится нашим депутатам? Вкладывать деньги в развитие охотничьих угодий они не хотят, потому что это большие деньги. Есть другой способ - начать охоту, где звери еще есть.

Якщо зміни до закону ухвалять, із українських земель зовсім зникнуть лосі. За останні кілька років навіть попри заборону полювання, їхня популяція зменшилася з 20-ти тисяч до однієї. Разом із лосями у вічність кануть зубри, рисі та олені. Зменшиться кількість ведмедів, рябчиків і глухарів. А ще зникнуть фактично всі червонокнижні тварини, які мешкають у заповідних зонах.

Володимир Борейко, еколог:

- Экосистема лишится основных элементов. А когда из дома вытягивают сваи, кирпичи, крыши, то просто дом рушится. Потому что птицы и звери - это основа экосистемы.

У Європі кампанія за збереження дикої природи працює вже давно. Крім безлічі соціальної реклами...

Володимир Борейко, еколог:

- Европейский опыт - это опыт недосягаемый. То есть, люди понимают, что да, они специально идут на эти ограничения. Они понимают, что 20 процентов - это должна быть территория дикой природы, а у нас даже 0.5 не хотят сделать.

Борис Васильківський, юрист:

- І, як раз, дивлячись на міжнародний напрямок, збереження природно-заповідного фонду на 15 відсотків, і в океанах - до 10 відсотків, які планується зараз робити, то пропозиція наших депутатів - це варварство.