Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 листопада 2010, 12:59 Суспільство
МНС перевірило готовність лікарень до перебоїв електропостачання
МНС перевірило готовність лікарень до перебоїв електропостачання

Із наближенням зимової негоди рятувальники завжди готуються до гіршого. Серед загроз - аварійне зникнення електроенергії. Чи готові до таких природних катаклізмів медики? Разом із МНСівцями цим питанням цікавилися наші кореспонденти.

"Унаслідок раптового вимкнення подачі електроенергії в пологовому будинку м. Ужгорода зупинився апарат, що підтримував життя новонародженої дитини. За кілька хвилин немовля загинуло. У цей час в сусідньому приміщенні був аварійний електрогенератор, однак перебував у неробочому стані, до нього навіть не було підведено кабелю.

"Українська правда", 15 грудня 2008 року."

А це - Луганськ. Коли в місцевій лікарні раптом зникло світло, Олександр був на операційному столі.

Олександр, хворий:

- Я, конечно, был под наркозом и ничего не помню. Но потом, когда все рассказали, что во время операции выключили свет, в этот момент могло произойти все, что угодно, и с этого операционного стола вообще не встать живым.

Олександрові пощастило: його життя врятували МНСівці. Вони встановили в лікарні пересувну міні-електростанцію, і через вікно протягли дроти в операційну.

Інспектор з цивільного нагляду:

- Так. Добрий день, Анатолій Андрійович! Державний інспектор з цивільного нагляду.

- Сідайте. будь ласка.. Ми перевіряємо стан аварійного енергозабезпечення.

А це вже Київщина. За документами в кожній із сорока тутешніх лікарень є аварійний електрогенератор. У тому, що тут ніколи не повториться ані ужгородська трагедія, ані луганський хепі-енд, вирішили впевнитися і журналісти "Свідка".

Анатолій Бондар, головний лікар білоцерківського пологового будинку:

- Пологовий будинок, забезпечений електропостачанням по двох лініях. Якщо відключається друга лінія, автоматично проходить запуск дизельного генератора потужністю 20 кіловат. Він повністю забезпечує пологовий будинок в автономному режимі. Ми запускаємо його кожен понеділок.

У тому, що життю білоцерківських немовлят нічого не загрожує, високу комісію переконували наочно.

Анатолій Бондар, головний лікар білоцерківського пологового будинку:

- Рік випуску акумулятора?

- 2010.

- Александр Іванович, ану запустіть, як оно працює.

- Так он запускается вручную.

Вартість такої машини - майже п’ятдесят тисяч гривень. Вона обслуговує одну з обласних лікарень і дуже тішить місцевих хірургів.

Лікар:

- Тільки щолк! Нема свєту. Щолк - і є свєт. 2-3 секунди. Не вспієш сообразить, що случилось. Дискомфорту ми не відчуваємо.

Однак похвалитися такою чудо-технікою можуть не всі. Чи насправді є генератор у цьому медичному закладі знімальна група "Свідка" так і не довідалась.

Працівник лікарні:

- Якщо від’єднується електрика, як ви тоді обходитесь?

- Ніна Максимівна, а у нас є генератор?

- Це питання, мені кажеться, не до главного бугалтера.

- У нас є завгосп, главний врач. Він щас приїде.

Поза об'єктивом камери медики зізнаються: чекають обіцяних коштів на двигун уже другий рік. А поки платять штрафи.

Сергій Черкас, керівник управління ГУ МНС України в Київській області:

- Перевірки вищевказаних об’єктів здійснюються інспекцією цивільного захисту та техногенної безпеки. Згідно затверджених планів перевірок два рази на рік. Один раз планово, інший раз позапланово.

За разове порушення правил енергозабезпечення лікарні її керівник має викласти з бюджетної кишені сто сорок шість гривень. Коли ж ваду зафіксують тричі, він може позбутися крісла.