Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 листопада 2010, 10:54 Суспільство
У Вінниці за рішенням суду багатодітну матір виганяють на вулицю
У Вінниці за рішенням суду багатодітну матір виганяють на вулицю

У Вінниці матір із чотирма дітьми виганяють на вулицю. П'ять років судиться Валентина Радківська з колишніми власниками кімнати в гуртожитку. Зневірена жінка в разі примусового виселення погрожує оселитися просто перед міськвиконкомом.

З чотирма дітьми в дев'ятнадцятиметровій малосімейці. Так живе багатодітна мати Валентина Радківська. Семирічний Артем та дев'ятирічна Маша вчать уроки просто на двоповерховому ліжку.

Маша, дочка Валентини:

- Маша, а тобі зручно там вчити?

- Угу. Лягаєш і вчиш.

Ця історія розпочалася майже шість років тому. Розлучившись із чоловіком, жінка з дітьми отримала неофіційний дозвіл на заселення в кімнату відомчого гуртожитку. Але згодом родина, яка мешкала тут раніше, подала судовий позов, вимагаючи повернення оселі. Рішення виявилося не на користь самотньої матері.

Віталіна Слободянюк, позивачка:

- А по-людськи - що, подарити? Ну, як по-людськи? На вулиці жити самій по-людськи?

Тепер Радківські щохвилини чекають на судових виконавців, які мають право викинути багатодітну родину просто на вулицю.

Сергій Дзюбенко, судовий виконавець:

- Якщо винесено дане рішення, ми не в праві входити в ситуацію. Має бути відповідне рішення того ж суду, який розглядав справу.

Колишній керівник підприємства, на якому працює відповідачка, а нині заступник Вінницького міського голови Володимир Кістіон, каже, що дозволу на заселення свого часу не давав. Тож дії багатодітної родини розцінюються як незаконне заволодіння помешканням.

Володимир Кістіон, заступник вінницького міського голови:

- Після того, якщо в неї змінився склад сім'ї, вона має, як любий громадянин України, стати на чергу в залежності від тих матеріальних і сімейних умов, які склались на той час. І в межах чинного законодавства отримати розширення, або отримати окреме житло, а не займатися незаконними діями.

Відповідь посадовця багатодітну матір просто шокує.

Валентина Радківська, багатодітна мати:

- Двадцятий рік я на роботі, і з першого дня я стала на чергу на квартиру. І скільки я ходила, оббивала пороги - все мене відсували, відсували. Получається, за той час, що я працюю, получили ті, в кого менше дітей, хто взагалі не стояв на черзі, хто менше стояв на черзі. Мене якось відсували. Ну, може, я ще така не пробивна. Але що ходила, то ходила.

Міська опікунська рада обіцяє втрутитись у ситуацію лише після засідання касаційного суду. А чиновники, які мають перейматися проблемами багатодітних родин, узагалі порадили віддати малечу до дитячого будинку.

Валентина Радківська, багатодітна мати:

- В нас багатодітні сім'ї абсолютно не захищені. Просто люди забувають, що всіх їх мама народила. Живуть так, ніби вони з пробірки всі. В кожної людини має бути душа. Я людина віруюча, і знаю, що все по волі Божій. Отаке мені випробування, значить, треба його пройти. Просто, от кажуть - Бог дає дітей, дає і на дітей. Це правда.