Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 листопада 2010, 13:29 Суспільство
Вибори до місцевих органів влади не обійшлися без пригод
Вибори до місцевих органів влади не обійшлися без пригод

В Україні завершилися вибори до місцевих органів влади. Маємо бійку, захоплення людей, а дехто волевиявлення навіть не пережив. Як поводяться на дільницях виборці та кандидати?

Недільні вибори стали останніми для трьох українців. На дільницях у Дніпропетровську, Івано-Франківську та Криму помирали виборці. Всі загинули своєю смертю - не витримало серце.

Світлана Усенко, голова дільничної виборчої комісії №15 м. Івано-Франківська:

- Була у нас аптечка, нашатирний спирт, першу допомогу ми йому надавали. Сформували форму дивана зі стільчиків, поклали його, відкрили вікно, звільнили від одягу, щоб він дихав, але він вже не приходив до тями.

На Донеччині передвиборного марафону не витримали нерви двох депутатів. Під час підрахунку голосів на одній із дільниць чоловіки влаштували невеличку бійку. Один виганяв іншого, і таки свого домігся.

В Одесі членів виборчої дільниці, розташованої в лікарні, не випускали після підрахунку голосів. Один із кандидатів у депутати міськради, незгідний з результатами, вимагав ще раз перерахувати бюлетені. А всі двері заблокували невідомі молодики. Міліція прибула на виклик, але в ситуацію не втручалася.

Заступник голови виборчої комісії:

- Решили сдать по закону бюллетени в ЦИК. Когда начали выходить, нас заблокировали непонятные люди, бритоголовые, с представителем кандидата в депутаты Димитриевым, который высказывал угрозы нам, оскорбления. И вот закрыл полностью все выходы со своими знакомыми друзьями, и кто там - спортсмены. Мы не можем выйти. Он угрожал и председателю комиссии, и физической расправой, и что в тюрьму посадит, истерику, кричал, что он всех тут вызывающе себя вел.

Ігор Димитрієв, кандидат у депутати Одеської міської ради:

- Люди должны завершить свою работу. Должны пересчитать бюллетени, в соответствии с требованиями законодательства. Они могут в таком случае, если им очень хочется домой, забрать бюллетени и разойтись по домам? Они должны завершить свою работу и после этого покинуть участок.

Людмила, член виборчої комісії:

- Мы - женщины, которые проработали целые сутки, не можем выйти отсюда ни помыться, ни, извините, сходить в туалет, ни покушать, у нас есть дети и внуки! Мы отработали, сделали свою работу, я считаю, что нормально. Мы никаких подлогов не делали.

Заручники з виборчої дільниці втекли лише кілька годин тому. Їм вдалося вибратися нишком від молодиків, які забарикадували двері. Утім, бюлетені так і лишилися на дільниці в сейфі. Кудись їх забрати члени виборчкому побоялися.

На Сумщині ж вибори пройшли без ексцесів. Люди змогли проголосувати без перешкод. І спостерігачі, й правоохоронці зафіксували хіба мінімальні порушення.

Ельвіра Біганова, керівник сектору УМВС України в Сумській області:

- До міліції надійшло всього 21 звернення від спостерігачів та членів комісій про порушення виборчого законодавства. При перевірці більшість з них не підтвердилася. Якщо й були порушення, то вони були незначні і, як правило, вчинені несвідомо. Так, в розряд порушників потрапив 73-річний чоловік. Його звинуватили у зіпсуванні бюлетенів. Коли він прийшов зі своєю дружиною на дільницю, дружина пішла в кабінку для голосування. Вона погано бачить, і не могла визначитися, куди їй поставити галочку за кандидата. Вона покликала на допомогу чоловіка, але чоловіка не пустили. Чоловік ще раз намагався пройти, але його знову не пустили. Тоді чоловік спересердя порвав і свої бюлетені, і бюлетені дружини. Звісно, до нього ніхто ніяких заходів адміністративного впливу не вживав, зважаючи на його поважний вік.

Загалом у неділю до міліції надійшло 93 повідомлення про порушення, пов’язані з виборами. 24 з них - із приводу незаконної агітації. Крім того, правоохоронці зафіксували сім випадків хуліганства, 9 спроб винести бюлетені або їхню нестачу. В шести випадках виборців намагалися підкупити, а також стався один підпал.