Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 листопада 2010, 15:27 Суспільство
З вінницьких сіл почали вивозити отрутохімікати
З вінницьких сіл почали вивозити отрутохімікати

З Вінничини вивозять отрутохімікати. Перша партія - сім з половиною тон; загалом із території шести сіл планують забрати близько сімдесяти тон. Здебільшого це пестициди, що не одне десятиліття пролежали в напівзруйнованих складах.

Ця бригада МНСівців уже має досвід роботи з хімікатами. Лопатами завантажують отруту в діжки.

Спеціальні костюми не пропускають ані вологи, ані пилу. А маски захищають від кількох видів отрути.

Дмитро Брюхно, бригадир із переробки отрутохімікатів:

- Вот на маске здесь четыре разных цвета, это четыре - определенный баланс держит. То есть, не дает агрессивной среде попадать во внутрь.

Єдиний клопіт - господаря цих речовин уже давно немає. На склади їх завозили ще за радянських часів.

Василь Шпаковський, керівник відділу Барського РВ МНС:

- Вони були в свій час накопичені для обробки садів і полів від бур'янів, від шкідників, яке їхнє походження на даний час не відомо.

Перший склад, з якого природоохоронці розпочали проект, розташований за півкілометра від села Ходаків, що в Барському районі. Сільський голова каже: нарешті, тисяча місцевих мешканців полегшено зітхнуть. Адже близько тридцяти років жили біля міни сповільненої дії.

Валерій Команчук, Ходаківський сільський голова:

- Ці яди - в дійсності вони заважали селу, тому що вони зберігалися тут. Є неприємний запах. Люди могли проникати до них.

Напівзруйнована будівля без вікон і дверей з отрутою - для України явище не рідкісне, стверджують фахівці з міністерства охорони навколишнього середовища. Сьогодні потрібно визначити точну кількість непридатних пестицидів на території країни та знищити їх. А головне - зробити це комплексно.

Андрій Любивом, керівник ДП "Національний центр поводження з небезпечними відходами":

- Мы их уже где-то, в каких-то концентрациях пьем. И мы это все находим и в колодцах, и везде. И отсюда все наши болезни, и все наше остальное.

На вивезення та утилізацію отрути з Вінниччини в державному б’юджеті заплановано мільйон чотириста тисяч гривень. Цього досить, щоб позбавити шість сіл застарілого й небезпечного баласту.