Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 жовтня 2010, 14:27 Суспільство
На дорогах почалася "ера тотальної зйомки"
На дорогах почалася "ера тотальної зйомки"

Крутять дулі, лаються, показують один одному сідниці та б'ються. Так спілкуються між собою водії й інспектори Державтоінспекції. Взаємоповаги не мають ані ті, ані інші. Як боротися з хамством на автошляхах?

Марина Борисполець, кореспондентка:

- На дорогах розпочалася ера тотального знімання. Тепер не лише водії можуть фільмувати розмови з даївцями, а й навпаки. Інспекторів поступово озброюють відеокамерами.

Брутальна лайка, непристойні жести й бійки звичні на вітчизняних автошляхах. Що не всі працівники ДАІ діють за інструкцією, знає вже вся Україна.

Ще не вщух скандал з дулями від вінницького інспектора - як розпочався наступний. Цього разу донецькі даївці вирішили показати молодому кермувальникові, хто в господі хазяїн.

Матюкливого інспектора з Горлівки після цього відеоролика звільнили, а його колега дістав сувору догану. Тепер камери мобілок під час розмов із даївцями використовують усі охочі. В Державтоінспекції вирішили також не пасти задніх й перейшли від оборони до наступу. Інспекторів масово озброюють відеоапаратурою та диктофонами.

Євген Кравець, керівник управління УДАІ МВС України:

- Цей процес у нас розпочався декілька місяців тому, і на сьогодні дуже активно використовуються засоби фіксації конфліктних ситуацій майже у всіх підрозділах державтоінспекції, але найбільш забезпечені такими засобами Крим, Вінницька область, місто Київ.

Своїми першими відеозніманнями даївці поділилися з журналістами. І ось що вони нафільмували. Цього водія зупинили п'яним при кермі в Червоноперекопську. Чолов'яга пояснив жестами, куди інспекторам піти.

Так само без слів поспілкувався з даївцями ще один автовласник.

А це відео зняли в Ялті. Водій "Фольксвагена Туарега" грубо порушив правила. Спілкування з чолов'ягою даївці записали на диктофон.

У Департаменті ДАЇ певні: камери й диктофони захистять інспекторів від погроз і конфліктних ситуацій. Таких, приміром, як в Одесі, де водій, що спричинив аварію, вискочив з авта й почав розмахувати посвідченням Кабміну. Власникові "Міцубісі" з пом'ятим бампером чиновник погрожував розправою.

Євген Щудляк, постраждалий:

- Он кричал, говорил: "Ты что, меня не знаешь? Да я народный избранник, посмотри на мою машину, у меня "Линкольн", я весь такой модный!"

Відеокамери інспектори використовуватимуть лише в конфліктних ситуаціях. Або коли водії поводитимуться по-хамському.

Едуард Багіров, правозахисник:

- В принципе, происходит паритет, если водитель может снимать. Это имеет право и инспектор при исполнении, если у него есть какие-то обоснованные законные требования к нарушителю снимать все проиходящее. Как доказательство своей невиновности, или если он виноват. Это доказательством вины.

То ж аби Ваше обличчя або інша частина тіла не стали посміховиськом для тисяч глядачів, просто поважайте себе і співрозмовника. Тоді на дорозі вам не знадобляться ані камера, ані диктофон.