Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 жовтня 2010, 15:26 Суспільство
МНСники перевірили житла гастарбайтерів на пожежну безпеку
МНСники перевірили житла гастарбайтерів на пожежну безпеку

Чи всі лампочки вкручені, чи проводка не іскрить. Рятувальники вирушили в рейд бараками, де мешкають будівельники-заробітчани. Левова частка пожеж стається саме там.

Ця пісня про бравих будівельників не для них. Інспектори шоковані, що можуть побудувати ці двоє, якщо власної оселі до ладу не доведуть.

Співробітник МНС:

- Її скрутили за допомогою простих з’єднань ізолентою, пропустили через дерев’яну дверну коробку, це небезпечно, тому що може виникнути пожежа.

У заробітчан на такі претензії - одне виправдання.

Заробітчанин:

- Я ж не електрик, що я можу зробить?

- Не страшно в такому приміщенні жити?

- А що робить? За інше треба платить. А де гроші взяти? Треба заробітки.

Щоби хати не спалили, від МНСівців короткий інструктаж. А ще пам'ятка - чого робити в приміщенні не можна. І - головне для таких будівничих побажання.

Співробітник МНС:

- Бережіть себе.

У цьому будинкові - двері відчинені, а от заробітчан немає. Але щоб побачити порушення, навіть до хати заходити не доводиться.

Співробітник МНС:

- Власне, електричний провід, він з'єднаний, і ми бачимо, там темно уже - були моменти, коли він горів або його міняли. Прокладати проводи по горючій основі взагалі не можна.

Житла цих робітників шукати не потрібно, воно просто на будівництві. Щоправда, пускати знімальну групу на свою територію не бажають.

Які порушення там могли бути, що знімати заборонили - лишається тільки здогадуватись. Найчастіші і найпоширеніші - це недотримання правил експлуатації електроприладів. У цьому будівельному вагончикові днями згоріло заживо двоє чоловіків. Вочевидь, напередодні вони добряче погульбенили, бо позасинали просто на стільцях. Так і загинули: бідолах не зміг розбудити навіть вогонь. Ці робітники про такі нещасні випадки знають. Будують тут уже рік. За цей час звели і свій дах над головою. Добротний, хоч і тимчасовий.

Співробітник МНС:

- Обігрівачі не можна накривати.

- Ми знаємо.

- Так, між обігрівачем і горючою основою має бути відстань, там у вас шкарпетки сохнуть.

- Так вони ж на відстані.

Після десяти хвилин прискіпливого огляду в МНСників єдине зауваження.

Співробітник МНС:

- Плафон має бути закріплений жорстко, не просто висіти на проводах, хоч він і в гофрі знаходиться. Але висіти на одному проводі - це небезпечно.

Покажи мені, де ти живеш - і я скажу хто ти, так жартують рятувальники.

Валерій Ненюк, заступник керівника відділу ГУ МНС України в Київській області:

- Все залежить від людини, в яких умовах вона проживала до цього, в таких умовах вона буде вимагати і в майбутньому, тобто якщо вона зростала і проживала в нормальному житлі, то вона і на роботі буде робити навіть тимчасову будівлю комфортною. Якщо людина пиячить і просто марнує своє життя - вона буде жити абияк.

За "абияк" на перший раз рятувальники обходяться попередженням. Якщо воно не подіє, штрафуватимуть.