Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 жовтня 2010, 16:28 Суспільство
Водіям маршрутних таксі "ніколи" усувати порушення
Водіям маршрутних таксі "ніколи" усувати порушення

Десята година ранку, Київ, поблизу станції метра "Лісової". Тут кінцева зупинка багатьох маршрутних таксі, і столичні ДАІвці влаштували чергову перевірку. Об'єкти обирають за інтуїцією. Якщо з документами у водія все гаразд, зауваги виникають під час огляду автобуса.

Борис Богуславець, керівник автотехнічної інспекції Деснянського РУ міліції м. Києва:

- Самий такий характерний вид. Те, що ми маємо на сьогодні. Заблокований аварійний вихід. Постійно працюємо в даному напрямку, але ви бачите, що водії на це не реагують. Не дай Бог, нештатна ситуація.

Кермувальники ж лише знизують плечима. Не на камеру розповідають: їх за день бува кілька разів перевіряють, штрафують, та полагодити автобуси ніколи. До того ж, зауваги, здебільшого, стосуються дрібниць: не працює обмивач лобового скла, немає дальнього світла фар... У ДАЇвців свій погляд на проблему.

Борис Богуславець, керівник автотехнічної інспекції Деснянського РУ міліції м. Києва:

- Як показує практика, воно може бути і не потрібно. Рік, два, три. А якщо якась нештатна ситуація, то всі ці вимоги повинні бути виконані. Воно все потрібно.

В іншої категорії порушників клопіт із документами. Пасажири на папірці не дивляться, головне, щоб номер був, та маршрут на склі написаний. Даївці прискіпливіші. Немає бодай одного документа - й автобус одразу на штраф майданчик.

Правоохоронець:

- Водій має мати при собі реєстраційні документи на транспортний засіб, посвідчення водія. Ліцензія, ліцензійна карточка. А також шляховий лист. За відсутності шляхового листа передбачена штраф у розмірі 320 гривень.

І таких автобусів - хоч греблю гати. Доходить навіть до підробки документів.

Євген Кацан, інспектор УДАІ м. Києва:

- Згідно пояснень водія вказаний автомобіль прибув вчора ввечері. Тут переночував, а от сьогодні мені пред'явив шляховий лист з відмітками врача. Сьогоднішнім числом. І механіка також сьогоднішнім числом.

Водій:

- Ну, в Києві не перевіряли нас. Ми на совість.

- А хто поставив відмітки сьогоднішнім числом?

- Я сам поставив.

Та пасажирам, надто приміських маршрутів, наявність усіляких документів не хвилює. Кажуть, що їздитимуть, бо альтернативи немає.

Пасажирка:

- Без маршрутки ніяк?

- А немає. Муніципального транспорту немає. А чим добираться до роботи?

Натомість правоохоронці непорядним перевізникам погрожують позбавленням ліцензії. Усі матеріали рейдів і перевірок надходять до прокуратури.