Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 жовтня 2010, 11:39 Суспільство
Українські вчені показали нові системи захисту та безпеки
Українські вчені показали нові системи захисту та безпеки

Серцебиття людини відтепер може стати її унікальним кодом. Українські науковці розробили систему, яка допомагає розпізнавати людей за кардіограмами. Винахідники переконують: пульс у кожного унікальний, як відбитки пальців. І це можна використати в системах захисту та безпеки.

Відеокамери, системи спостереження, сигналізації. Ці пристрої безпеки вже звичні для сучасної людини. Як правило в Україні користуються закордонними технологіями. Та новітні розробки тамтешніх фахівців коштують дорого. А ось вітчизняні ідеї лишаються в тіні. Та вони, на думку самих науковців, нічим не поступаються. І бувають революційними. Так звичайну кардіограму українським винахідникам вдалося перетворити на індивідуальний код кожної людини.

Леонід Фальзинберг, доктор технічних наук:

- Если снять кардиограмму с пальцев рук и ввести в компьютер, то можно определить, кто из этих людей в данном случае касается прибора. Если текущий сигнал совпадет с базой, компьютер должен узнать, кто в данном случае прикоснулся к этому устройству. Вот, компьютер меня узнал.

Така система ідентифікації унікальна, кажуть винахідники. На їхнє переконання, серцебиття кожної людини неповторне, як відбиток пальця. До того ж, його можна розкласти на кілька рівнів. А застосовувати, наприклад, щоб відкрити автівку. Але, знову ж таки, якщо ваш пульс є в базі комп'ютера.

Не довіряєте своєму серцю, повірте обличчю. В Україні розробили систему ідентифікації людини через камеру. І технологію, за допомоги якої з кількох ваших звичайних знімків можна сформувати 3D версію. Така проекція дасть змогу системі охорони вас розпізнати. Приміром, за поганого освітлення.

Марина Григоренко, інженер Міжнародного науково-навчального центру:

- Зарубежные аналоги, конечно же, существуют. Но они используют классическую, по стереопамяти, систему восстановления. И эти системы достаточно дорогие. Порядка двадцати тысяч долларов. Эта система стоит значительно меньше. Коммерческой стоимости ее еще нет, поскольку она не продается еще, но не 20 тысяч долларов - это точно.

Вміють в Україні вдосконалювати і зброю. Так, науковці Міністерства внутрішніх справ винайшли, як стріляти з-за рогу. Пістолет з оптичною камерою.

Олександр Марченко, керівник науково-дослідної лабораторії МВС України:

- На екрані "Візиру" бачите хід розвитку події. А також - у разі крайньої необхідності застосовувати вогнепальну зброю проти правопорушників. Тому що блок формування прицільної мітки також тут формує прицільну мітку.

Вдосконалення дає змогу зберегти життя й поліпшує ефективність операцій. Адже картинки з камер можна транслювати на командному пункті. І якщо такими пристроями озброїти кілька фахівців, командири ліпше координуватимуть дії бійців. Бо бачитимуть, що відбувається під час операції. Новинка невдовзі буде на озброєнні.

Олександр Марченко керівник науково-дослідної лабораторії МВС України:

- Зараз на стадії налагодження і в найближчі місяці планується передати до спецпідрозділів. Буде стояти питання на поставлення до озброєння і налагодження серійного випуску.

Українські науковці й інженери мають ще чим здивувати. Та лихо - бідкаються: їхніми виробами мало хто цікавиться. І грошей на розробки держава не дає. Тож багато винаходів світ можливо й не побачить.