Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 жовтня 2010, 12:18 Суспільство
На Львівщині ціле село йде під воду
На Львівщині ціле село йде під воду

На Львівщині йде під воду ціле село. Третину Бендюгів затопило ще навесні, і відтоді рівень води не падає. Селяни у розпачі - під загрозою сорок дворів, а допомоги немає.

Місцевий мешканець: 

- Це ми з батьком моїм, з тестем заміряли, скільки за ніч води підніметься. Ну, і скільки опускається. Тут вон виставлено, коли вже вода зашкалювала, ми планку ближче чимраз переставляли. Вона спочатку вон там була.

Там, де сьогодні плавають лебеді, ще півроку тому були городи та сади. Вода повільно, але впевнено проникла і до помешкань. Зруйновано хліви, літні кухні. Затоплено підвали.

Місцева мешканка:

- От бачите, отут о вода. От палка - о. Тут на сходах, дальше не піду. А от, бачите, там ще до кінця не достала, бо ж не можу.

Та у підвалах все одно не було б, чого зберігати. У пані Марії вода знищила весь урожай.

Марія Мартишук, постраждала:

- Було всьо - на городі була посажена і картопля, і морква, і цибуля. Всьо пропало, всьо пропало. А сад - який в мене був золотий сад. А тепер нічого немає.

Повені в Бендюгах стали звичним явищем років зо п'ять тому. Селяни пов'язують їх із закриттям тутешніх шахт: воду із них перестали відкачувати, тож вона просочується на поверхню. Та на підприємстві "Львіввугілля" брати на себе відповідальність за лихо не квапляться.

Андрій Голдаєв, головний маркшейдер Львіввугілля:

- Затопление поверхности после того, как прошла ликвидация шахты, чаще всего, вызвана довершено другими факторами. Эти факторы, по большей части, связанны с застройкой территории. Со строительством дамб.

Швидкою допомогою для Бендюгів мала б стати помпова станція. Вона відкачувала б воду. Однак на будівництво досі бракувало коштів і чиновницького ентузіазму. В обласній адміністрації обіцяють вирішити проблему якнайшвидше.

Василь Горбаль, керівник Львівської облдержадміністрації:

- Я думаю що вже на наступному тижні насосна станція запрацює. Відповідно проблеми цього населеного пункту вже мають бути вирішені.

Місцева мешканка:

- Ти в воді бідна, в воді. Та. Вона тікає туда, в жолоб, де сухо. Тут була тоже вода, аж до неї.

Помпова станція усуватиме лише наслідки, але не причину повені, бідкаються селяни. До того ж, кажуть, про відшкодування того, що вони вже втратили, посадовці навіть і говорити не хочуть.