Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2010, 13:10 Суспільство
Страх померти від теракту або авіакатастрофи, найчастіше, не виправданий
Страх померти від теракту або авіакатастрофи, найчастіше, не виправданий

За статистикою, сучасні мешканці Землі часто бояться померти від руки терориста чи в авіакатастрофі. На думку експертів, люди неадекватно оцінюють ризики. Адже набагато частіше серце зупиняється, скажімо, через жирну їжу. До чого варто дослухатися, до розуму чи емоцій?

Страх відчуває кожна людина. Це, здебільшого, емоція на небезпеку. Життєві реалії змушують серце тіпатись. Як ось перед літаком.

Денис, мешканець м. Києва:

- Вот этот страх-паника начинается уже в самолете, когда взлетает, отрывается от земли.

Денис літає, щонайменше, раз на тиждень. Страх його виник через випадок.

Денис, мешканець м. Києва:

- Был очень сильный ветер при посадке самолета, самолет садился в кромешеном снежном урагане.

Тоді минулося без інцидентів. Але Денис став аерофобом. Таких лякливих як він ще півпланети.

Вікторія Корсун, психолог:

- Страх летать на самолете связан с потерей опоры.

Коли ж після польоту шасі торкається земної поверхні, люди полегшено видихають. Слов'яни навіть аплодують пілотові.

Не лунають оплески на честь водіїв, коли вони привозять пасажирів із пункту "А" в пункт "Б". А дарма. Небезпеки на автошляхах значно більше. Підтверджує це й статистика. За дев'ять років нинішнього століття у світі сталося триста вісім авіакатастроф. У них загинуло трохи більше восьми тисяч людей. Тоді як тільки з початку 2010-го лише у столиці виникло приблизно дві тисячі ДТП. Загинуло майже дві сотні людей і тисячі травмовано.

Вікторія Корсун, психолог:

- Частенько так бывает, что мы боимся того, что от нас более далеко, а на очевидные вещи внимания не обращаем, оно само самой разумеющееся, частенько как раз и происходят аварии на дорогах, на пешеходных переходах, и так далее, и это обыденность, а боимся мы того, что для нас неизвестность.

Люди нераціональні. Це довів американський науковець. І отримав Нобелівську премію. Мовляв, гомосапієнськими вчинками керує не так глузд, як глупота. Нині більшість людей терористофоби. Вони бояться стати жертвами нападу.

Свідок теракту в Москві:

- Прогремел взрыв, было много дыма. Потом прошло две минуты, задымилось все от пороха, люди кричали.

Після березневих терактів у московському метрі ним майже не користувалися. Налякані пасажири пересувалися містом у маршрутках і таксі. Та не враховували: ризик потрапити в ДТП більший, аніж ще один вибух у підземці.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Страх ледь не до паніки, такі відчуття можуть викликати новини, розмови або ж і просто сенсаційні чутки. Ми боїмося, бо це інстинкт самозбереження. Ось тільки не спрацьовує він стосовно речей буденніших.

Наші вбивці - цигарки, жирна їжа, алкоголь, наркотики. Їхніх жертв більше, ніж, приміром, терористів. Першими страждають серця.

Вікторія Форосенко, лікар-терапевт:

- 25 миллионов украинцев болеют сердечнососудистыми заболеваниями, это и гипертензия. То есть, половина населения.

Вісімнадцять тисяч із них щороку помирає. Гинуть і від раку, захворювань органів травлення та дихання, туберкульозу, СНІДУ.

Вікторія Форосенко, лікар-терапевт:

- Мы занимаем по уровню смертности одно из первых мест в мире, что очень грустно.

Тих, у кого зараз виникла фобія, заспокоюємо - ситуацію виправити можна. Варто тільки взяти за звичку щороку проходити медичний огляд. Щоб вчасно виявити будь-які відхилення. А з усіма іншими страхами треба розбиратися.