Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 жовтня 2010, 12:33 Суспільство
Ймовірність терактів в держустановах не розголошується
Ймовірність терактів в держустановах не розголошується

Напад на парламент у Чечні - не перший такий теракт на теренах колишнього СРСР. Один із найкривавіших стався одинадцять років тому у Вірменії. Серед жертв терористів були найвищі очільники держави.

27 жовтня 1999-го. До приміщення парламенту Вірменії увірвалися озброєні люди. На кадрах хроніки видно, як терористи стріляють із автоматичної зброї в керівників держави. Першими жертвами нападу стали прем'єр-міністр і спікер. Від куль загинули ще шестеро політиків, а терористи захопили будівлю. Того таки дня спецслужби здійснили спецоперацію: вбивць затримали, заручників звільнили.

За часів незалежності на український парламент не нападав ніхто. Або ж спроби теракту ліквідовували без зайвого галасу. За безпекою наших парламентарів і урядовців відповідає спеціальне відомство - Управління державної охорони. Його завдання - забезпечувати охорону органів державної влади та посадових осіб країни. Співробітники УДО охороняють найвищі державні установи: кабінет міністрів, верховну раду, секретаріат президента.

Максим Данилов, військовослужбовець УДО України:

- Нормально, прийшли, працюємо. Всі люди однакові. Для нас все одно, чи то депутат чи проста людина. Ми виконуємо свої обов'язки.

Завдання людей у формі - не допустити жодних інцидентів. Скрізь металодетектори та відеоспостереження. Та головна зброя спецслужби - кваліфіковані працівники.

Олег Куценко, психолог Управління державної охорони України:

- Як у інших силових структурах, які мають специфічний характер, у нас є деякі критерії по підбору, і не завжди усі можуть їх пройти. Наприклад, вивчається психологічна стійкість, витривалість в умовах екстремальних і головна риса: вміння швидко, об'єктивно приймати рішення в умовах дефіциту часу.

Деталі охорони таких об'єктів, як Верховна рада - за грифом "секретно". Не розголошують інформацію і про ймовірність терактів. Надзвичайні події в Чечні не коментують ані в УДО, ані в СБУ. Про посилений режим служби - ані пари з вуст. Заспокоюють лише міліціянти. Вони активно співпрацюють з іншими спецслужбами, і в державі все спокійно.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Коли виникає подібна ситуація та навіть в іншій країні, то на рівні правоохоронних органів приймаються відповідні рішення. Відбуваються оперативні спільні наради, які визначають певні завдання будь-яким підрозділам внутрішніх військ, по охороні дипломатичних представництв та відомств. Посилення та допомога УДО по охороні таких об'єктів, як Верховна Рада. Жодного посиленого варіанту у нас не введено, якщо таке рішення буде прийнято на рівні держави, але я не думаю, що ці події в іншій країні мають впливати на погіршення криміногенної ситуації в Україні.