Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 жовтня 2010, 12:29 Суспільство
Через регулярні ДТП за участю пішоходів на переходах посилять патрулі
Через регулярні ДТП за участю пішоходів на переходах посилять патрулі

Троє пішоходів загинули під час аварії на Хмельниччині. Це сталося під час сильної зливи: водій позашляховика просто не побачив молодих хлопців, що прямували узбіччям. Регулярні ДТП зі збитими пішоходами спонукали ДАІвців міцно взятися за неввічливих водіїв.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Скільки водіїв не штрафуй, а вони все одно правила порушують. Пішоходів в Києві збивають мало не щодня. Від наїздів не рятує навіть зебра.

За дев'ять місяців 2010-го в Києві 75 дітей-пішоходів потрапили під автівки. Найчастіше у таких ДТП винні водії, адже більшість збитих переходить дорогу за правилами - пішохідним переходом.

Олександр Ковалевський, заступник керівника відділу УДАІ в м. Києві:

- Минулого тижня у нас було зафіксовано в столиці три дорожньо-транспортні пригоди, які йшли до школи, або поверталися зі школи. Всі вони були збиті, так скажемо, на пішохідних переходах, тобто за вини водіїв. Така ситуація викликає занепокоєння.

Не з чуток знає, як воно - опинитися під колесами, - тринадцятирічний Сашко. Автівка збила малого півтора місяця тому, біля будинку на переході.

Олександр Анисимов, постраждалий:

- Начебто, автомобіль пригальмовує, я починаю переходити, потім нічого не пам’ятаю. Бачу, що я вже на асфальті лежу, ну людей багато було, допомогли.

Крім того, що йому було боляче й тепер важко ходити, Сашко нічого про ДТП згадати не може. А от батько хлопця розповідає про все, що довелося пережити їхній сім'ї за ті кілька тижнів. Каже, молодий кермувальник збив його сина на великій швидкості, й перед переходом навіть не пригальмував, тому в дитини тяжкі травми.

Дмитро Анисимов, батько постраждалого:

- Дитина получила черепно-мозкову травму, дуже важкий перелом ноги. На жаль, в Україні не могли його лікувати, вивезли його до Германії, там йому зробили дві складні операції, пересадку кожи, вставили шпиці, ще йому півроку ходити з цими шпицями.

Таких водіїв вистачає. Біля пішохідного переходу разом із даївцями на них чатує знімальна група "Свідка". За десять хвилин - перша порушниця.

Правоохоронець:

- Так, згідно правил, порушила, не надала перевагу в русі пішоходам.

Жінка від звинувачень відхрещується.

Оксана, водійка:

- Ну, для начала около пешеходного перехода не должны стоять машины, и за этим должны вы следить. А из-за машин не видно ни деточек, ничего.

- Ну, позаду вас рухався автомобіль, який зупинився, пропустив діток. Слідкує за дорожньою обстановкою.

- Значит, они вышли больше, и он их увидел.

Після довгої суперечки та попередження водійку відпускають. А от наступний порушник навіть не виправдовується.

Водій-порушник:

- Добрий день. Скажіть, будь ласка, чому ви не зупинилися, коли по пішоходному переходу йшли люди?

- Товарищ прапорщик объяснит.

- Ну, а ви скажіть, ви ж були за кермом!

- Не бачив!

- Не бачили?

- (закриває вікно)

На водія виписують протокол.

Правоохоронець:

- 255 - мінімальний штраф, і максимальний - 340 за відповідне порушення.

Школярі переконані, що порушників штрафувати - правильно. Тринадцятирічна Маша щодня з острахом переходить дорогу перед школою.

Марія, школярка:

- Очень часто я хожу какой-то компанией, мальчики идут первые и останавливают своим видом машины, и потом уже пропускают меня и других девочек.

Уже за два дні водії переходами не поганяють. Міліцянти починають плановий рейд. Майже біля кожного навчального закладу стоятимуть патрульні автівки, які штрафуватимуть порушників.