Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 жовтня 2010, 13:04 Суспільство
Влада намагається відновити довіру до суддів, піднявши їм зарплатню
Влада намагається відновити довіру до суддів, піднявши їм зарплатню

Уже кілька місяців в Україні триває судова реформа. Влада намагається відновити довіру громадян до суддів, а їх примусити працювати чесно.

Мешканка м. Київ:

- Ти довіряєш суддям в Україні?

- Суддям? А я ніколи з ними не стикалася. Слава Богу.

Мешканка м. Київ:

- У вас не було ніяких інцидентів із судами?

- На щастя, ні, тому я така повна довіри до них.

У тих, хто знає, що воно таке - український суд, довіри менше.

Володимир, мешканець м. Київ:

- Довіряєте суддям України?

- (сміється) Ребята, ну что вы. Все за деньги, деньги все решают.

Не дай Боже українцеві до суду потрапити, сміється Володимир. Він із вітчизняною Фемідою стикався. Чи довіряє після цього суддям?

Володимир, мешканець м. Київ:

- Е-е-е, ні.

Володимир щойно здихався судової тяганини. Невеличке ДТП в райцентрі місцевий суддя розглядав три з половиною роки.

Володимир, мешканець м. Києва:

- В суде судья решает все вопросы. Он там царь и бог получается, и может затягивать судебное дело. В карман я ничего не давал. Ну, наверное, поэтому и так долго было.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Мы должны поднять сегодня определенный кредит доверия. Нельзя говорить о всех судьях.

Судді не винні, кажуть правозахисники. У їхній низькій репутації винна держава. Всі українські чиновники стоять перед вибором: жити на скромну зарплатню, чи брати хабар і їздити на "Лексусі".

Едуард Багіров, правозахисник:

- Я хотел бы, чтобы государство разработали не только законы, а и профинансировали всю судебную систему. Любой стимул работы связан с материальным вознаграждением. Так пусть государство вознаграждает, чем они себе находят вознаграждения через колядования и другие способы.

Щоб судили чесно, урядники впроваджують судову реформу. Згідно з нею людям у мантіях підняли зарплатню. Аби викорінити корупцію, нечесних треба карати. На думку експертів, українського суддю необхідно поставити в жорсткіші рамки, щоб він не вирішував людські долі на свій власний розсуд.

Олександра Павленко, правовий експерт:

- У нас в усіх процесуальних кодексах записано, що в усіх рішеннях він керується своїм внутрішнім власним переконанням. Як ви розумієте, коли є такий принцип, сказати про те, що рішення було не обґрунтованим або було прийнято не в той момент - це завжди буде залишатися оціночним фактором. Як тільки ми в систему вкладаємо критерії, які можна підрахувати, з цією системою можна жити і боротися.

Коли в законі буде чітко вказано - за що можна покарати, а за що - ні, судді матимуть менше можливостей зловживати своєю владою. Крім того, правники пропонують встановити додаткові критерії, згідно з якими можна покарати нечесного служителя Феміди.

Олександра Павленко, правовий експерт:

- Кількість скасування рішень. Коли суддя дійшов до того, що 90 відсотків, наприклад, його рішень касуються, то цьому судді потрібно ставити питання щодо його суддівського мундиру.

Відтак, щоб українці довіряли своїм суддям, урядникам доведеться добряче попотіти. Нелегко заламати систему, яка вибудувалася десятиліттями. Та на думку юристів і пересічних громадян, це зробити конче необхідно.