Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 вересня 2010, 11:34 Суспільство
Бійці внутрішніх військ боролися за отримання крапових беретів
Бійці внутрішніх військ боролися за отримання крапових беретів

Найліпший із найліпших. В одинадцяте спецпризначенці внутрішніх військ виборюють право носити крапові берети. Убори кривавого кольору - не данина моді. Це самоствердження й авторитет серед колег.

Влучне стріляння, кидання гранат, носіння важкої амуніції, долання смуг перешкод і двобій. Це далеко не всі випробування контрактників внутрішніх військ. А мета одна - краповий берет.

Олександр, учасник змагань:

- Це не подяка, не грамота, це само для себе. Впевненість, що добився щось для себе.

Олександр - снайпер. За дев’ять років існування змагань він не пропустив жодного. І хоча в попередніх великих успіхів не досяг, щоразу сподівається на перемогу.

Олександр, учасник змагань:

- Треба працювати і працювати. Це на перший погляд легко, але це не так. Тяжко. Звичайна людина цього не зробить.

Дмитро Грищенко, голова спортивного комітету внутрішніх військ МВС України:

- Це не просто пробігти 10 км або підтягнутися. Це той комплекс фізичних прав і навиків, вміння, які дійсно відображає рівень професійної підготовки. Тому краповик, якщо він пройшов горнило цих змагань, виборов чесно. Це дійсно підготовлений професіонал.

І судді не поблажливі. Чого вартий керівник спецпідрозділу "Омега". Традиційно запитає, чи все зрозуміли. А потім нарікайте тільки на себе.

Олександр Новак, командир загону спеціального призначення "Омега":

- Команда может быть снята с упражнения за нарушение порядка выполнения упражнения, за невыполнение мер безопасности при обращении с оружием, неконтролируемые выстрелы.

Цьогоріч боротися за крапового берета приїхали 212-ро осіб. Зі слів організаторів, сама участь свідчить про високий рівень претендентів. Убір отримують один раз. Боронять тричі. По тому - боєць одержує пожиттєве право його носити. І хоча краповий берет - вершина мрій, цим здобутком ніхто не хвалиться. Принаймні, так переконували журналістів.

Володимир, інструктор-стрілець:

- Мы ж не кинозвёзды, чтобы этим красоваться. Человек, если обладает чем-нибудь, он не станет это на люди выносить, чтобы это замечали. Здесь да все тебя видят, все тебя знают, на гражданке ты совсем другой человек.

Змагання тривають тиждень. Потім урочисте вручення беретів, відповідних документів і премій.