Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 вересня 2010, 13:19 Суспільство
У Херсоні журналіст постраждав через бажання послухати звіт мера
У Херсоні журналіст постраждав через бажання послухати звіт мера

Закони про свободу слова та права на отримання інформації, не для всіх. Схоже, лише для людей перевірених і спеціально запрошених. Херсонський журналіст Дементій Білий спробував без попередньої згоди потрапити на цілком публічний захід - звіт міського голови. Його проводили у драмтеатрі. Натомість відомий місцевий політичний оглядач і голова обласного комітету виборців України опинився в лікарні.

Звіт міського голови про діяльність за три роки - захід публічний і відкритий. Проте, впускали до зали лише запрошених. Журналіст Дементій Білий до них не належав - про подію дізнався від колег. А до зали таки пробрався - завдяки знайомим депутатам. Утім, послухати мера не судилося. Білого швиденько виштовхали.

Аматорське відео:

- Поки тривала доповідь, за лаштунками точилася бійка. І зупиняти її ніхто не поспішав. Міліція в конфлікт не втручалася. Зрештою - побитий і Дементій, і його опонент - підприємець, що виштовхував журналіста із зали.

Дементій Білий, журналіст:

- Я вважаю, нічого цього б не було, якби журналістів пропустили, виконували свої обов'язки. Це дивно, що нікого не пускали.

Зараз Дементій і його суперник у лікарні. Обидва позиватимуться до суду. Журналіст - за перешкоджання діяльності. Підприємець - за поранення і струс мозку, яких репортер завдав йому… фотоапаратом. Міліція склала адмінпротокол за статтею 173-ю: за дрібний бешкет та лайку. Про порушення прав журналіста не йдеться.

Андрій Гордєєв, юрист:

- Це є звіт міського голови, голови територіальної громади, журналіст має право доступу при наявності посвідчення до таких заходів, має право збирати інформацію, поширювати її у будь-який спосіб згідно чинного законодавства.

Прокуратура Суворовьского району Херсона порушила кримінальну справу за фактом побиття Дементія Білого. А мер пообіцяв, що для наступного звіту оберуть більше приміщення.