Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 вересня 2010, 08:53 Суспільство
У цьому році від насильства в армії постраждали майже 400 військових
У цьому році від насильства в армії постраждали майже 400 військових

На носі осінній призов. А українських солдатів лупцювали, лупцюють і, схоже, лупцюватимуть. Якщо не вжити заходів, уважають військові прокурори. Цьогоріч від насильства вже постраждали майже чотириста вояків. Це набагато більше, ніж торік.

Микола Голомша, військовий прокурор центрального регіону України:

- Солдат контрактної служби перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння на території військової частини, наніс старшому солдату удар ножем у серце. В результаті той помер.

Трагедій в армії не меншає. Від початку року військова прокуратура зафіксувала майже 400 фактів насильства стосовно вояків. Серед них чимало випадків, коли командири дають волю рукам. Судячи з усього, торішня трагедія на Одещині нікого не вчить. Тоді в механізованій бригаді армійського корпусу капітан застрелив солдата.

Микола Фещук, військовий прокурор Південного регіону України:

- Позиція капітана така, що він цією зброєю, як він виражався, "балувався", тобто якимсь чином пробував щелкати, передергуючи цим пістолетом, а потім потерпілий, якоби, з його слів, взяв цей пістолет і зробив постріл.

Згодом таки з’ясували - саме офіцер пальнув у солдата. Тепер чекає на вердикт суду за ґратами. Наприкінці того самого 2009-го відзначився й офіцер у Президентському полку. 24-річний заступник командира роти муштрував своїх підопічних кулаками.

Андрій Овсянников, заступник командира Президентського полку:

- Визначити, що він був поганим військовослужбовцем, я не можу, бо характеризувався він гарно, отримував медалі, заохочення. Але що його спонукало у такому жорстокому поводженні до людей - ні він не може пояснити, ні я. Я тільки схиляюсь до якихось психічних розладів.

Психічних розладів в офіцера не виявили. Тож дістав по заслузі.

Микола Голомша, військовий прокурор центрального регіону України:

- Вироком військового суду київського гарнізону військовослужбовець капітан визнаний винним у скоєнні злочинів 424, йому призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі.

У військовій прокуратурі наголошують, що жодна людина, котру визнали винною, не уникла покарання. То ж вояків, які стикнулися з насильством в армії, просять не мовчати. Лише в такому разі кривдники відповідатимуть за законом.