Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 вересня 2010, 11:00 Суспільство
На Львівщині медики, міліціонери та рятувальники провели спільні навчання
На Львівщині медики, міліціонери та рятувальники провели спільні навчання

Троє загинуло, ще десятеро травмовано в автокатастрофі під Львовом. Сьогодні вранці на трасі "Київ-Чоп" автобус із чотирма десятками футбольних уболівальників зіткнувся з вантажівкою. Це легенда масштабних навчань, які спільно провели міліцянти, медики й рятувальники. Так у Львові готуються до "ЄВРО 2012".

Це не кадри із фільму страхіть (на відео сидять хлопці в моторошних наклейках на лиці, які імітують рани). Це студенти з майстерно виготовленими наліпками на обличчях. Саме такими, на думку організаторів навчань, були б постраждалі в ДТП. А ось так мала б поводитися людина зі зламаною ногою й у шоці.

Юрій, "постраждалий":

- Ми їхала на футбол взагалі з-за кордону. З Польщі, здається.

Спочатку на місце аварії прибувають даївці. Вони надають першу допомогу й викликають швидку та рятувальників.

Даішник, говорить по телефону:

- Двері заблоковані передні. 40 пасажирів в автомобілі, близько 10 травмованих, двоє загинуло.

Далі - тривалі хвилини очікування на лікарів. Загиблий, за легендою, водій помітно нервується - то не жарт так довго лежати ніби мертвий (на відео водій лежить на кермі і поглядає на дорогу). Перша машина швидкої прибуває через 18 хвилин - це в межах норми. Адже аварія сталася за 20 кілометрів від Львова.

Медик, говорить по рації:

- Двоє червоних, один жовтий в мене.

Так професійною мовою лікарі сортують постраждалих. Червоні у критичному стані. У жовтих - травми середнього ступеня тяжкості. А зелені - це ті, хто відбувся незначними ушкодженнями й переляком. Найбільш травмованих виносять з автобуса, щоб надати допомогу.

Медик:

- Це є закрита черепно-мозкова травма і відкрита травма верхньої щелепи. Накладаємо асептичну пов'язку.

У лікарні вже чекають на травмованих. Проте у реальній катастрофі не все так гладко, зізнаються фахівці. Бо все передбачити неможливо.

Богдан Еляшевський, заступник керівника Львівського обласного Центру Медицини катастроф:

- Основне - щоб не було чергових жертв на трасі під час надання допомоги.

Дмитро Фальшовник, керівник відділу ДАІ у Львівській області:

- В першу чергу, це паніка, яка можлива на місці події, емоційний стан потерпілих. Люди, буває, втрачають розум, кричать, панікують. От важко врахувати такі моменти.