Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 вересня 2010, 12:41 Суспільство
Спецоперація "Урок" покликана знизити рівень підліткової злочинності
Спецоперація "Урок" покликана знизити рівень підліткової злочинності

Цьогоріч діти скоїли більше десяти тисяч злочинів. З них половина - тяжкі та особливо тяжкі. Неповнолітні дедалі частіше фігурують у корисливих видах правопорушень - це крадіжки, шахрайства, розбій.

Міліціянти спецопераціями славляться. Щойно закінчили "Літо", а вже почали "Урок". Так прагнуть викоренити злочинність серед неповнолітніх. Правопорушень не меншає, а їхній спектр більшає.

Віктор Суранович, заступник керівника Департаменту МВС України:

- Умисне вбивство, зґвалтування, грабежі, розбої, вимагання, хуліганство.

Крадіжок, приміром, що їх скоїли малолітні, взагалі побільшало вдвічі. Та то не від стаханівських темпів, просто закони змінилися.

Віктор Суранович, заступник керівника Департаменту МВС України:

- Якщо в минулому році притягували до кримінальної відповідальності, там було 900 гривень, то зараз порушується кримінальна справа, якщо нанесений збиток після 60 гривень.

Того не чув Федір із Вінниччині. Крав як і раніше.

Затриманий:

- И потянуло меня на то, чтобы воровать. Начал воровать. Почти через день: там мотоцикл украл, там телефоны. Потом обратно мотоцикл.

У свої дев'ятнадцять він уже рецидивіст. Цупити чуже почав ще підлітком.

Роман Півторацький, старший оперуповноважений сектору Могилів-Подільського МВ міліції:

- Будучи 14 років, його було засуджено за крадіжки умовно. Потім в віці 15 років його було засуджено за ряд крадіжок до трьох років і шести місяців позбавлення волі.

Ще один популярний злочин у категорії до вісімнадцяти - розбій. На початку літа у столичному Лук'янівському СІЗО перебували чотири десятки в’язнів, більшість - за цією статтею.

Неповнолітній затриманий:

- Ты давно находишься тут?

- 8 месяцев.

- За что?

- Разбой.

На вигляд ще діти. Проте за ґратами сидять за скоєння жорстоких злочинів. Більшість опиняється в таких ось умовах знічев'я.

Віктор Суранович, заступник керівника Департаменту МВС України:

- Практично кожний другий злочин скоєний неповнолітніми, які не зайняті працею або навчанням. Кожній третій викритий в злочинній діяльності є учнем школи, кожний десятий - ПТУ.

Одинадцятеро тернопільських підлітків те довели на практиці. На канікулах вони не відпочивали. Навчалися злодійському ремеслу.

Анатолій Климчук, слідчий Тернопільського МВ міліції:

- Затримана група неповнолітніх осіб, середній вік яких від 14 до 16 років, в більшості це учні шкіл Тернополя, жителі міста Тернополя. Дані особи вчиняли ряд крадіжок на протязі двох-трьох місяців. В основному, це крадіжки, поєднанні з проникненням в приміщення.

Кримінальну грамоту їм викладали троє раніше засуджених. Навчалися ж діти на відмінно.

Затриманий:

- Залізли ми через двері, я підібрав ключ, потім ми спробували відкривати багато дверей.

Та такі дії карає закон. Проти підлітків порушили кримінальну справу. Повноліття вони святкуватимуть, вочевидь, у в'язниці. Бо загрожує їм років зо п'ять. 2010-го покарали ще майже вісім тисяч неповнолітніх.

Віктор Суранович, заступник керівника Департаменту МВС України:

- Притягнуто до відповідальності осіб, які скоїли злочин, це 7 920.

Покарати - то одне. Міліціянти ж прагнуть злочинам запобігти. Для профілактики організовують культурний відпочинок дітям із груп ризику - з неповних і малозабезпечених сімей, сиротам та малих, схильним до жебрацтва. Звертаються і до батьків - пильнуйте за своїми кровинками.