Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 вересня 2010, 09:12 Суспільство
Фахівці радять виганяти осінню депресію фізичною працею
Фахівці радять виганяти осінню депресію фізичною працею

Нині їх п'ятсот тисяч, а через десять років буде - півтора мільона. Підраховує всесвітня організація охорони здоров'я кількість самогубців. Тема актуальна. Адже охочих вкоротити собі віку восени більшає.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Осінь уже край воріт. Ночі довші та холодніші, і сонця дедалі меншає. Так і до депресії недалеко. До того ж, застерігають фахівці - у золоту пору суїцидів більшає.

Осінь - то один із періодів загострення маніакально-депресивного психозу. Фахівці це частково підтверджують.

Олексій Шнеєр, психолог:

- Когда начинает меняться солнечный цикл, эндокринная система человека начинает работать особым образом, недостаточно вырабатывается гормона удовольствия - серотонин.

Натомість організм заповнює мелатонін, якого більшає в темний період доби. А тут ще й думки про кінець літа й далеку відпустку. Депресія неминуча.

Олексій Шнеєр, психолог:

- Пониженный тонус, отсутствие аппетита, нежелание что-либо делать, отсутствие цели жизни.

Якщо кілька тижнів з таким ось станом нічого не робити, думки про суїцид спонукатимуть до дії.

Інна Чистенко, психолог:

- За статистикою, 50% самогубств здійснюють люди, які мають певні розлади психічні. Проте, інші 50 % - це досить самодостатні люди, які можуть знаходитись поруч з нами.

Фахівці ж Всесвітньої організації охорони здоров'я нарахували приблизно вісім сотень причин суїциду. Менше вкорочують собі віку через фізичні хвороби, грошові труднощі й любовні пристрасті. Частіше штовхають людей на смерть самі психічні розлади, а також хатні негаразди і страх перед покаранням. Найбільший же відсоток самогубств через невідомі причини. А можливо - осінню депресію?

Інна Чистенко, психолог:

- Стоит обращаться к психологу тогда, когда ваше состояние мешает вам жить.

Вплив фахівців на емоційний стан людини дивовижний. І знімальна група "Свідка" в тому переконалася. Киянин після сварки з дружиною виліз на дах багатоповерхівки й погрожував стрибнути вниз. Планував приземлитися простісінько перед її ногами. Чоловік простояв там кілька годин, але ступити останній крок так і не наважився. Не робити цього самогубця вмовили психологи. Більшість про допомогу фахівців не думає. Тоді ж - горе для сім'ї.

Ігор, мешканець с. Малийків:

- Кров хлище сюди ж, на стол. И улыбается. Кров фонтаном. И он брык - и упал вот тут на пол.

А ось так на Чернігівщині двадцятирічний парубок із батьками нареченої знайомився. І просто під час застілля встромив собі у груди ножа.

Павло Литвин, експерт-криміналіст:

- Это самоубийство. Нанесение себе телесных повреждений на почве семейных неурядиц.

На Львівщині ж у лісосмузі повісився батько чотирьох дітей. Кажуть, через грошову скруту. Чоловік мав сплачувати три кредити.

Оксана Муратова, помічниця керівника Шевченківського РВ міліції у Львівській області:

- Можливим приводом до самогубства стало скрутне матеріальне та фінансове становище сім'ї.

На роботі ж він про проблеми не казав. Тож там лиха не чекали.

Олександр Льовочкін, колега:

- Нє, нє. Все було абсолютно нормально. Таких явних причин, щоб людина скоїла такий вчинок, не було.

Та родичі зізналися: останнім часом чоловік збуджений був. Ось і фахівці нагадують - звертати увагу на емоційний стан родичів і знайомих. Зазвичай, самогубці у своєму рішенні не спонтанні. Тож їх можна врятувати. У крайньому разі, чоловіків тримати якнайдалі від зашморгів. Жінок - від газу і снодійних пігулок. Такі уподобання у способах суїциду різних статей. А загалом спеціалісти радять усім: женіть дурні думки з голови. Чи заміняйте їх фізичною працею.

Олексій Шнеєр, психолог:

- Часто люди просто не обращают внимание, потому что они знают, что надо встать утром, подоить корову. И вообще, физический труд - он часто помогает выйти из такого состояния.