Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 серпня 2010, 12:41 Суспільство
Зухвалі інспектори ДАІ все частіше стають "зірками" Інтернету
Зухвалі інспектори ДАІ все частіше стають "зірками" Інтернету

Знімати на камеру інспекторів ДАІ закон не забороняє. Цим користуються чимало водіїв. Деякі ж правоохоронці ставати героями роликів бажання не мають. Тоді і виникають конфлікти. Та чи завжди в них винуваті міліціянти - дізнавалися наші кореспонденти.

ДАІвці дедалі частіше стають зірками Інтернету.

Камеру біля лобового скла тепер тримає чи не кожен водій. Тим більш, у Міністерстві внутрішніх справ таку практику схвалюють. Мовляв, це допоможе виявити порушення правоохоронцями службових та етико-моральних норм. Ті самі порушення не забарилися.

Відео з Інтернету:

- Вы удостоверение не покажете?

- Нет! (показывает дулю)

Ось так з водієм спілкувався інспектор на Вінниччині. Міліціянтові не сподобались погрози позиватися до суду. Після оприлюднення запису даївця звільнили.

Відео з Інтернету:

- Да звони куда хочешь.

- Чего вы мне хамите?

- Если б было по гражданке, я бы тебе … набил.

А це співробітник ДАЇ Джанкоя. Інспектор слів не добирає. Водія прагне взяти нахрапом. Проте, намарно. Цього правоохоронця поки не звільнили, але відсторонили від виконання службових обов'язків.

Олександр Рибак, заступник керівника управління ДАІ в Криму:

- В отношении тех сотрудников, которые не умеют совсем держать язык за зубами или ведут разговоры, которые не относятся к их служебным обязанностям, мы принимаем самые жесткие меры, вплоть до увольнения из органов внутренних дел

Інспекторам-порушникам то справедлива кара, кажуть юристи. Вони - міліціянти, тож мають регулювати порядок. Натомість самі його порушують.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- Не всі ті інспектори, які знаходяться при виконання свої обов'язків, виконують, вони не є взірцями.

Та одна річ, коли правоохоронець нахабний. Інша - такі дії спровокувати. У тому таки Інтернеті купа роликів, де стражам порядку зухвало грубіянять. ДАЇвці тут безсилі. Ба більше - мають тримати язика за зубами й слухати образи.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- За грубу розмову не може бути затриманий, лише за відмову того, що вимагає працівник міліції.

Тут і криється найголовніша проблема.

Олександр Рибак, заступник керівника управління ДАІ в Криму:

- После того, как работник ГАИ предъявляет претензии к тому или иному участнику дорожного движения в том, что он нарушил тот или иной пункт правил, люди пытаются всевозможными методами, путями избежать ответственности.

Заради цього чимало кермувальників підвищують правову грамотність.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Сам собі адвокат. На допомогу водіям складають ось такі хрестоматії. Тут поради не про те як обманути ДАЇвців, а про деякі хитрощі в розмові з ними.

Приміром, як треба протокол заповнювати, що вимагати у того ж таки інспектора та навіщо дзвонити на лінію довіри. Юридична підкованість і впевнений тон - можливість замість штрафу отримати лише усне попередження. Головне - не перегинати палиці.

Оксана Дегтярьова, юристка:

- У нас теж є така стаття в законі про міліцію, що ви перешкоджаєте працівнику міліції виконувати його обов'язки - ви можете бути затримані, навіть для встановлення вашої особи.

І вже точно юристи не радять робити, як оцей хлопчина. Він намагався уникнути відповідальності й спробував зімітувати побиття з боку правоохоронців. Натомість став героєм Інтернету.