Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 серпня 2010, 14:06 Суспільство
Виданий закон, який буде контролювати купівлю-продаж нерухомості
Виданий закон, який буде контролювати купівлю-продаж нерухомості

Операції з нерухомістю стануть чесними. Вирішили чиновники й видали закон, що контролюватиме майже все під час купівлі такого майна. Як законно продавати й купувати оселю?

Новий закон перекриє повітря спекулянтам, що ухиляються від сплати податків.

Влада Карикова, керівник агенції нерухомості:

- Если квартира стоит на продажу за определенную цену, там, допустим, миллион гривен - а в момент продажи ее записали как сто двадцать гривен, - то однозначно подпадает. Опять-таки, оценочная стоимость, она колеблется, но она не может столь отличаться.

А ще перевірятимуть клієнтів, готових купити нерухомість вартістю понад 400 тисяч гривень, походження яких невідоме.

Олексій Фещенко? заступник голови Держкомітету фінансового моніторингу України:

- Його основне завдання - це боротьба з відмиванням коштів з так званими предикатними злочинами, тобто, торгівлею наркотиками, замовні вбивства, і він спрямований на те, щоб доходи не потрапляли до легального обороту, і навпаки.

Окрім того, існує всеєвропейський "чорний список" країн - Україна в ньому. Тож якщо її громадянин купить щось на заході, його одразу перевірять.

Анатолій Топал, віце-президент спілки фахівців з нерухомого майна:

- Нажаль, якщо брати згідно букви закону, то в нас всі угли можна вважати підозрілими. Що таке 400 тис грн.? На сьогоднішній день - це готелька. Україна є в чорному списку. Тобто, всі українці підпадають.

Є й інші критерії перевірки. Вже восени брокерів і ріелторів навчать, як відрізняти чисті купівлі від оборудок.

Олексій Фещенко, заступник голови Держкомітету фінансового моніторингу України:

- Є схеми відмивання грошей, які були вивчені міжнародними організаціями. Ці схеми дають можливість посереднику, якщо він побачить ці ознаки, будь ласка, зверніть на неї увагу.

Контролює підозрілих клієнтів держкомітет з фінансового моніторингу. Йому таку інформацію має надсилати саме агентство. Якщо ж на сумнівного покупця не вкажуть, то брокерів вважатимуть співучасниками злочину.

Світлана Бовсуновська, голова комітету Асоціації фахівців законодавства України:

- Это мировое направление по борьбе с легализацией доходов, полученными незаконным путем, и борьбы с терроризмом, поэтому Украина становится одним из участников в этом направлении. И говорить о том - плохо или хорошо - это уже другой вопрос. Это требования мирового сообщества.