Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 серпня 2010, 13:08 Суспільство
У Черкасах аварійний будинок став пасткою для десяти сімей
У Черкасах аварійний будинок став пасткою для десяти сімей

Для десяти родин, що живуть у старенькій черкаській двоповерхівці, оселя стала справжньою пасткою. Навіть косметичного ремонту будинок не бачив уже двадцять чотири роки. Потріскалися стіни, провалилася стеля. Каналізації немає взагалі, туалет на подвір'ї - то зона найбільшої небезпеки. Рятувати ж людей від потенційного лиха не хоче ніхто.

Двоповерхова пам'ятка архітектури кінця дев'ятнадцятого століття і за сумісництвом пастка для десяти родин. Пліснява й тріщини на стінах, завалена стеля й дірява підлога - у таких умовах люди мешкають майже двадцять років. Каналізації немає, єдиний туалет - і той на вулиці. Ще й в аварійному стані.

Наталя Кучина, мешканка м. Черкас:

- Недавно на него дерево упало, мы его оттащили. Второе дерево вот над ним нависло и вот- вот скоро упадет, и убьет кого-то.

Ремонту в будинку не робили з 86-го року. За цей час згнили дерев'яні перекриття. Люди кажуть, що не дощ - то вселенський потоп. Навіть за аномальної спеки у підвалі води - по коліно. Квартира Наталі Кучиної на першому поверсі. Жінка розповідає, перекриття під спальнею геть прогнило. Тож боїться, що одного разу прокинеться в підвалі.

Наталя Кучина, мешканка м. Черкас:

- Куски, просто глыбы падают всего. Перекрытия там деревянные, оно все сгнило и грибок над головой навис. В техпаспорте там написано, что перекрытия там бетонные, а их там никогда не было и не будет. Хоть бы новые деревянные поставили.

Споруда знаходиться на балансі Соснівської служби утримання будинків. Помешкання приватизовані, квартплату мешканці сплачують сумлінно. Натомість за весь час у будинку не зробили навіть косметичного ремонту. Люди неодноразово зверталися до міської влади: писали заяви, збирали підписи. Та марно.

Олена Городиська, мешканка м. Черкас:

- Вот у меня есть документы, у моей соседки документы, что состояние дома на 90-й год было ветхое. Сейчас, как мне сказали, ветхость эту сняли. По какой причине - мне никто не объяснял. Документов на ветхость фактически нету, их никто не показывает.

Керівник житлового відділу Володимир Фастовець гортає список аварійних будинків. У Черкасах таких 35, але адреси "Замковий узвіз, 1" у переліку немає. Щоб будівлю визнали непридатною для життя, треба збирати комісію міськвиконкому.

Володимир Фастовець, керівник житлового відділу Черкаського міськвиконкому:

- Міжвідомча комісія виходить на місце, і там визначає: якщо ізнос будівлі більше 50 процентів і загрожує мешканцям обвалом, то таке питання актирується і виноситься на виконком, і виконком переводить його в статус нежитлового.

У Черкаському міськвиконкомі про ці негаразди й не чули. Заступник міського голови каже: 2004-го будинок перевіряла комісія управління ЖКГ, але підстав для визнання його аварійним не виявили. Допомогти людям влада не може, бо квартири в ньому приватизовані.

Андрій Дзюба, заступник міського голови м. Черкас:

- Це на сьогоднішній день приватні квартири, і закон не дозволяє їх ставити на чергу. Є варіант через суд зробити реприватизацію, тоді вони зможуть отримати інші квартири. Сейчас єдиний варіант - створювати їм ОСББ і брати дом у свої руки.

Поза камерою чиновник пообіцяв зібрати комісію, яка обстежить будинок. Та коли це буде, не сказав. Тим часом, мешканці двоповерхівки з жахом чекають осінніх дощів. Люди бояться, що після злив будинок може завалитися.