Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 серпня 2010, 14:16 Суспільство
Українські моряки опинилися заручниками на борту "Святої Софії"
Українські моряки опинилися заручниками на борту "Святої Софії"

Українські моряки вкотре опинилися в пастці за тисячі кілометрів від батьківщини. Одинадцятеро членів екіпажу судна "Святої Софії" четвертий місяць залишаються на борту без харчів та води, і будь-якої миті можуть піти під воду. Корабель застряг у водах Єгипту. Судновласник відхрестився від людей, і їхні родичі звернулися за допомогою до ЗМІ та громадських організацій.

Це - останні фото зі "Святої Софії". Сухогруз із вантажем фосфатів прямував до індійського порту Качина. Та до місця призначення так і не дістався. Через технічні несправності судно ще 5-го травня застрягло в Суецькому каналі. А разом із ним - і весь екіпаж із України.

Ганна Муругова, голова благодійного фонду:

- Моряки прекрасно знают: при работающих дизельгенераторах этот крен можно исправить. Но когда генераторы не работают, это можно сделать вручную. Но все прекрасно понимают, что такое сухогруз, какой объем и эти 20 человек должны в 21 веке в Суэцком канале как-то спасать свои жизни. При этом на борту находится очень опасный груз, это химические удобрения.

Пошкоджений сухогруз моряки весь цей час лагодили самотужки. На потрібні запчастини судновласник грошей не дав. Так само, як і на харчі для екіпажу. За чотири місяці вимушеної стоянки моряки поїли останні запаси, а тепер навіть змушені пити технічну воду. Не полишають судна з єдиної причини - чекають на заборговану їм зарплатню.

Світлана Фабрикант, голова Одеської обласної організації політичної партії:

- Ситуация плачевная не только с состоянием здоровья экипажа, но и присутствует серьезный экономический вопрос. Некоторые даже порядка 2 лет не получали от этого судовладельца зарплаты. И поэтому люди, которые отправились туда, чтоб кормить свои семьи, некоторые не хотят уходить, говорят, что готовы там вместе с этим судном затонуть, звучат даже такие страшные слова. Потому что возвращаться после более годичных рейсов домой без средств к существованию - они не могут себе позволить.

Допомогти морякам зі "Святої Софії" взялися громадські організації. Спочатку звернулися до консульської служби України, - так вдалося повернути на батьківщину 10-тьох членів екіпажу.

Віталий Іванов, другий помічник капітана "Святої Софії":

- Где-то четвертую неделю судно стоит обесточено. Без электричества и экипаж остался без питания. В ночь с 6 на 7 число была проведена спасательная операция - 10 человек, и я в том числе, были сняты с судна. Решение было экипажа, чтоб разделиться, для того, чтоб мы могли здесь говорить о проблемах экипажа, о проблемах судна, выплаты зарплаты.

Усі разом звернулися по допомогу до судновласника, який виявився депутатом одеської міськради.

Ганна Муругова, голова благодійного фонду:

- Мы были в приемной господина судовладельца, в приемной Кузнецова Юрия Александровича, и мы увидели закрытые двери на Бугаевской, на Пастера. Когда мы вышли, члены экипажа были очень расстроены, у многих на глазах были слезы. И то обращение, которое они сами встретили, мы приняли решения обратиться к средствам массовой информации.

Тепер навіть не вдається переказати до Єгипту кошти на харчі 11-тьом морякам, що досі залишаються на борту "Святої Софії". Бо судновласник і компанія-оператор заборгували чи не всьому порту і надіслані на рахунки гроші просто конфіскують.

Світлана Фабрикант, голова Одеської обласної організації політичної партії:

- Мы выяснили, что судовладелец должен всем, кто работает в порте Саид, и всем другим операторам, кто осуществляет жизнедеятельность порта. Поэтому возникла необходимость ехать, самостоятельно работать тем же челноком по доставке денег.

У неділю ініціативна група одеситів вилетіла до Єгипту, аби допомогти морякам отримати їжу та питну воду. Чи повернеться весь екіпаж на батьківщину - невідомо. Адже доки в них судно з вантажем, є ймовірність, що судновласник розрахується з боргами. Тільки морякам "Святої Софії" бізнесмени заборгували 200 тисяч доларів.