Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 липня 2010, 12:33 Суспільство
В Україні обіцяють ввести біометричні закордонні паспорти
В Україні обіцяють ввести біометричні закордонні паспорти

Вже скоро настане той час, коли нашим паспортам дійсно заздритимуть у світі. Про це, здається, колись мріяв Маяковський. Український закордонний документ - біометричний, обіцяють, буде справжнім дивом завдяки сучасним технологіям. Він має з'явитися до кінця року за умов ухвали нового закону. Утім, і нинішні документи українців не відстають від світових зразків.

Ось він - закордонний паспорт українця, хвалиться двадцятип'ятирічна Діна. Оформила його нещодавно, і незабаром полетить у мандри. Такий собі весільний подарунок, сміється дівчина. Та коли раптом введуть біометричні документи - не перейматиметься.

Діна Ханенко, мешканка м. Обухова:

- Я не знаю, що то таке, адже якщо потрібно буде - звичайно, зроблю, мені навіть цікаво. Здогадуюсь, буде як у фільмах.

Електронні паспорти з біометричними даними - це документи, дані з яких зчитують машини. Всередину імплантовано чіп з відбитками пальців, сканованою оболонкою ока, геометрією рук - в залежності від того, що вибрала держава в якості біометричних даних. Це вершина безпеки. Та й нинішні закордонні паспорти українців - чи не найзахищеніші в світі.

Валентина Солонько, керівник сектору ГУ міліції м. Києва:

- Фото та всі данні наносяться способом лазерного гравіювання. Також зображення обличчя дублюється способом лазерної перфорації. Сторінка даних виготовляється з багатошарового полімерного матеріалу. Раніше виготовляли паспорти - фотокартка була наклеєна, і це було основою, що могли підробити паспорти. Переклеювали фото, вносили інші дані паспорти.

Закордонні паспорти виготовляє Консорціум "ЄДАПС". Головна фішка підприємства - стовідсоткова гарантія від підробок.

Олександр Драніков, заступник гендиректора Консорціуму "ЄДАПС":

- Нас на мировом рынке признают лидером в определенных технологиях. Касательно лазера, применение поликарбонатных страниц.

Прототип біометричних закордонних паспортів в Україні був розроблений ще 2007-го. Документи з електронними чіпами вже виготовляють в Україні. Правда, для співробітників Інтерполу.

Олександр Драніков, заступник гендиректора Консорціуму "ЄДАПС":

- Украинское правительство и ряд официальных лиц заявляли, что планируют в ближайшее время до конца 2010 года перейти на такие документы.

Скільки коштуватиме біометричний документ - в "ЄДАПСі" не афішують, аби уникнути чуток. Мовляв, і так консорціум звинувачують у спекуляції на паспортах. І це тоді, як для пересічного українця закордонний паспорт удвічі дешевший, ніж для росіянина. А європейці за свої паспорти взагалі платять удесятеро більше. В Україні ціни встановлює держава: наказом МВС і постановами Кабміну. А колючі чутки вигадують ображені посадовці.

Олександр Драніков, заступник гендиректора Консорціуму "ЄДАПС":

- Когда соответственный профильный департамент курировался господином Хоменком, когда он был на должности замминистра МВД. Это было, условно говоря, библия. А теперь, когда его сняли, он говорит, что это коррупция и не прозрачная система.

Валентина Солонько, керівник сектору Управління ГУ міліції м. Києва:

- Зараз паспорти виготовляють за 30 днів. Це в регламентному режимі. При цьому сплачується мито 170 грн., послуги органів МВС 10, 28, і за ланки паспорта 150 грн.

Виготовити паспорти можна й швидше, але за терміновість уже доведеться доплатити. Діна ж вирішила не поспішати, адже поїздку за кордон планувала заздалегідь. Та якби припекло - заплатила б і більше.

Діна Ханенко, мешканка м. Обухова:

- За терміновість скрізь платять, і слава Богу. А паспорт це надовго. Крім цього, будь-яка поїздка за межі України обходиться набагато дорожче. А витрати на паспорт можна назвати разовими.