Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 липня 2010, 13:46 Суспільство
Харківські рятувальники провели навчання на випадок пожежі в метро
Харківські рятувальники провели навчання на випадок пожежі в метро

Пожежа в метро, паніка, десятки постраждалих. На щастя, умовні. Харківські рятувальники провели навчання - на випадок надзвичайної ситуації в підземці. Кажуть, за ідеальних умов, коли людей не було - впоралися на відмінно. Та чи будуть результати такими ж у разі пожежі справжньої?

Пожежа у третьому вагоні спалахнула, коли потяг був у тунелі. Вогонь і дим імітують піротехніки. Постраждалі - курсанти академії громадянського захисту.

На годиннику перша ночі, за легендою - це опівдні. Тож на станції харківської підземки "Центральний ринок" - година пік.

Надія Лимар, чергова по станції:

- В час дня? Ну, много больше! Базар как раз, базар. И много людей. Пассажиропоток очень большой.

Завдання Надії Лимар - евакуація пасажирів. Пожежників уже викликали, і доки вони їдуть, метрополітенівці намагаються погасити займання самотужки. Але без професійної допомоги не впоратись.

Рятувальники виносять постраждалих й локалізують пожежу. Вогонь удаваний, вода - теж. Тому встигають за кілька хвилин.

Дмитро Бурда, керівник служби Харківського метрополітену:

- Вот, опять! То есть, с моей стороны - все... Конечно, в реальной ситуации может быть все намного круче, как говорят. Но, даст Бог, у нас таких ситуаций... закончится все только учебой.

На поверхні все по-справжньому: кілька бригад швидкої, психологи.

Вікторія Бойко, медична сестра:

- Мы регистрируем всех пострадавших, ведем учет и оказываем на месте помощь. Очень тяжелые. Им на местах оказывают помощь, насколько возможно, и транспортируют скорой помощью.

За навчаннями спостерігає керівництво управління МНС та муніципалітету. Кажуть: рятувальники - молодці. Та якби пожежа була справжньою, вогневі сторожі не змогли б під'їхати до метро. Бо вдень тут - суцільний ринок.

Геннадій Кернес, в.о. харківського міського голови:

- Я думаю, это, если реально, и все это понимают, - сюда доехать невозможно! Тут пешком тяжело пройти.

Павло Одарюк, керівник ГУМНС у Харківській області:

- Сюда она не подъедет. А значит, надо идти пешком, бежать, спасать, пока мы разберем эти завалы. Это займет очень большое время…

Щоб не було сумнівів, домовилися провести ще одні навчання. Вже в реальних умовах, удень, коли біля метро - ятки, маршрутки і бабці-торговки.