Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 липня 2010, 12:13 Суспільство
У Херсоні дитина майже 3 роки сидить у СІЗО разом з мамою
У Херсоні дитина майже 3 роки сидить у СІЗО разом з мамою

Не встиг народитися - а вже потрапив за грати. Виявляється, буває й таке. У Херсоні дитина вже три роки сидить у в'язниці разом з матір'ю, засудженою за вбивство. Жінка потрапила до слідчого ізолятору вагітною. І поки тривало слідство, встигла народити й виховати дитину. Днями маленький в'язень попрощається з мамою та тюремними наглядачами.

Килим на підлозі, іграшки, електроплитка, холодильник - у звичайній камері такі речі заборонені. Та заради маленького Всеволода тюремники порушили правила. Незабаром хлоп'яті виповниться 3 рочки. Увесь цей час малий перебуває з мамою в камері. Батьків Севи засудили за вбивство, винними себе вони не визнають. Тож подали апеляцію. Слідство й судова тяганина тривають вже більше трьох років.

Марина, засуджена:

- Если бы вернуть время назад. Вот в то время вот этот ум - было бы намного проще. Когда знаешь свои права, хотя бы как-то себя можешь защитить.

- А почему вы до сих пор в СИЗО, почему до сих пор не осудили?

- Потому что следствие не может никак к оптимальному решению прийти. И так, и эдак, то одно следствие было, то судебное следствие было, то дополнительное следствие суд отправил, и судебное заседание.

- И сколько вам еще тут быть?

- Не знаю. Без понятия.

Співробітники херсонського СІЗО кажуть, за останні роки у їхньому закладі перебували 4 жінки з маленькими дітьми. Всіх після вироку переводили до колоній, а дітей передавали до інтернатів при тих самих колоніях. Але довше за Всеволода ще ніхто з малюків у дорослому закладі не затримувався.

Сергій Чабанюк, заступник керівника слідчого ізолятора:

- Вже з цією дитиною встиг весь соціальний відділ потоваришувати. Спілкуємся з ним, як то кажуть, регулярно, тому він нас впізнає, посміхається, навіть вітається.

Цей малюнок хлопчик намалював після побачення з татом. Він, як і мама, чекає вироку, тільки в сусідньому корпусі. По закону, дитина має бути з мамою до трирічного віку. Тому малюка мають віддати до інтернату. Втім, опікуном Севи стане бабуся. Вона з чоловіком виховує двох старших дітей засудженої доньки.

Ганна, бабуся хлопчика:

- Они знают о нем с моих слов. Старшему 11 лет, а девочке средней 6.

Незабаром малий Сева познайомиться зі своїми родичами, побачить справжніх, а не іграшкових тварин та вчитиметься спілкуватися з ровесниками. Правоохоронці ж сподіваються, що хлоп'я виросте здоровим, розумним та не матиме проблем з законом.