Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 липня 2010, 12:52 Суспільство
У Донецькій області лише у 3% платних пляжів є паспорти
У Донецькій області лише у 3% платних пляжів є паспорти

Вирішили охолодитися біля водойми - будьте обережні. Якщо з вами, не дай Боже, щось трапиться, на допомогу не завжди прийдуть медики та рятувальники. Тому що на більшості платних пляжів їх просто немає. А все через спритних чиновників та підприємців. Землю біля водойм ті оформлюють, начебто, під оренду рибних господарств. А насправді - для пляжів, де така елементарна річ, як безпека, зайва. Якщо ж хтось травмується або втопиться, відповідальних не знайти.

У Донецькій області більше тисячі семисот водойм, а паспортів на створення пляжів видано лише 50. Щоб отримати дозвільного документа, потрібно найняти медика й рятувальника, і про санітарні умови подбати. Та не всі виконують ці вимоги.

Віктор Панов, заступник керівника Донецької центральної аварійно-рятувальної служби:

- Ставок взят под рыборазведение, а тут купаются люди. Можно сказать, что таких по области 50% - используют этот способ. С начала года у нас по области погибло 60 человек, из них - 11 детей. Сравнить с прошлым годом - у нас на этот день 139 человек, из них 8 детей.

Ця статистика людей зовсім не лякає, вони й далі платять по 8 гривень за вхід і наражають себе на небезпеку - на допомогу може ніхто й не прийти.

Ігор Понорма, підприємець:

- Мы берем деньги за оказание платных услуг: убираем санитарную прибрежную полосу, вычищаем водоросли, убираем листву, то есть, мы ее содержим в санитарном состоянии, не даем стать хуже санитарных норм.

В Авдіївському кар'єрі піску не видобувають уже років десять. Через промислову спадщину тут чимало небезпечних місць.

Олександр Саленко, лікар Донецької центральної аварійно-рятувальної служби:

- Сложность в том, что это промзона, здесь когда-то работал земснаряд. Имеются такие ямы, углубления, которые небезопасны для купания, поэтому их нужно обезопасить - предупреждать владельцев, может.

А ще рятувальники закликають дотримуватися правил поведінки на воді: не купатися напідпитку, наглядати за дітьми й бути обережними.