Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 липня 2010, 14:30 Суспільство
За допомогою службових собак розкривають третину всіх злочинів
За допомогою службових собак розкривають третину всіх злочинів

За статистикою, 30 відсотків злочинів розкривають за допомоги собак. Ми завершуємо цикл сюжетів про незвичні міліційні підрозділи, й сьогодні черга кінологічної служби.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Розігнати футбольний безлад або масові заворушення не складно: міліційні собаки не злякаються навіть найагресивіншого натовпу.

Щоправда, такими жорсткими діями гамують найагресивніших. А отак ловлять злочинця. Втекти - жодних шансів.

У таких випадках псів використовують, здебільшого, для залякування. Коли зловмисники бачать отакий "зубатий" аргумент - одразу зупиняються. Оце - справжня машина для затримання. У вівчарки Некста прадіди були вовками.

Андрій Шуляк, керівник кінологічного центру:

- Ну, він вже мене знає, тому не реагує. Він дивиться, чи на вас гавкати. А в нього більше агресивності, ну, і ви зрозумійте: у вовків навіть більш розвинутий нюх, ніж у вівчарок.

У кожного пса свій характер. Затримують злочинця агресивні холерики, а м'які й поступливі сангвініки шукають вибухівку.

Андрій Шуляк, керівник кінологічного центру:

- Перед тим, як перші особи держави приїжджають, ми обов’язково маємо пройти службовими собаками і обійти прошукати, чи не заложили якусь взривну міну.

А в оцього лабрадора нюх у сотню разів ліпший, ніж у людини. Перед тим, як вийти на перше завдання, собаку тренується кілька років.

Андрій Шуляк, керівник кінологічного центру:

- На кадрі - собака знайшла ящик і сіла біля нього. Ну, це як пилосос. Ви ж бачите, вона працює вже два з половиною роки, і в неї вже до автоматизму реакція напрацьована.

Скажи мені, хто твій пес, і я скажу, хто ти - жартують кінологи. Чотирилапих міліціянтам дають ще цуценятами, а тому характер і звички тварини виховує сам кінолог.

Радіон Рисаєв, інспектор-кінолог:

- Якщо человек сангвінік, то і собака сангвінік має бути, то ість, холєрік, флєгматік не підходить.

- А у вас яка собака?

- Холєрік з сангвінічним уклоном.

- Як і ви?

- Да.

Купувати вже навчених міліційних собак дорого. Значно дешевше виховати їх самому. Оцьому цуценяті тиждень, а воно навіть імені не має. Проте, кінологи переконані: в майбутньому це буде вправний пес.

Радіон Рисаєв, інспектор-кінолог:

- Ми вже його відібрали, ми вже пробували на хлопки, чи не боїться.

- Не боїться?

- Ні. А потім ми вже будемо петардами його випробовувати, потім вистрілами. Дивіться, як він заінтересовано дивіться. Воно наоборот інтересується, а коли інтересується, то вже видно робочі якості.

Доглядати за собаками не просто. Щодня - нагодуй, прибери у вольєрі й потренуй. Та справа варта заходу, кажуть кінологи. Тридцять відсотків злочинів розкривають саме за допомоги псів.