Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 липня 2010, 15:31 Суспільство
Велопатруль на пляжах - як ковток свіжого повітря
Велопатруль на пляжах - як ковток свіжого повітря

"Свідок" і далі розповідає про найцікавіші міліційні підрозділи. Якщо в дитинстві улюбленим вашим транспортом був велосипед, наступний сюжет для вас. Про правоохоронців на роверах.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Ще у середині 90-х був надзвичайно можний такий фільм - "Підрозділ "Пацифік". Це про американських полісменів, що охороняють пляжі на велосипедах. Нині українська реальність не набагато гірша за американський кінематограф. Такий собі загін "Пацифік" є і в Україні.

Андрій Дянчук, інспектор патрульної служби:

- Я з дитинства хотів так бути, як вони, майже з перших серій дивився.

Те, що у фільмі показували - стало мрією. Щойно прийшов до міліції, одразу попросився у велосипедисти. Його напарник Віталій прагматичніший, і велосипедом не марив. На двоколісний попросився, бо тут цікавіше.

Віталій Притуляк, інспектор патрульної служби:

- Подобається навіть, тут свіже повітря, спілкування з людьми.

Від звичайних правоохоронців веломіліціянти відрізняються, хіба що, власне транспортом. На поясі кобура й кайданки, на голові - обов'язково кашкет. На посту від ранку й до останнього клієнта пляжу. Влітку мобільні велопатрулі - як ковток свіжого повітря. Об'їхати берег машиною неможливо, а обходити пішки довго. Відпочивальники таким вартовим тільки раді.

Відпочивальниця:

- Быстрее, ситуации бывают же разные, пешком далеко не убежишь. На велосипеде - быстрее сориентироваться.

Велопатрулі не тільки ловлять злочинців, а й рятують людей.

Руслан Кузьменко, командир оболонського батальйону патрульної служби:

- Кожен із спецзасобів забезпечений аптечками. Там є медикаменти, протишокові, які можна використовувати, і вже неодноразово наші велопатрулі надавали першу допомогу на озері.

Охочих служити у велопатрулі - як риби дощовитого дня. Здебільшого, це - молоді хлопці. Їх ваблять не свіже повітря або здоровий спосіб життя, а дівчата в купальниках.

Руслан Кузьменко, командир оболонського батальйону патрульної служби:

- Вони стараються туда попасти, куди можна познайомитись і влаштувати своє особисте життя. Є і такі випадки, от в нас завтра, якщо я не помиляюсь, хлопчина розписується. Він познайомився із дівчиною на Оболонській набережній.

Та більшість дівчат до велосипедного шарму байдужі.

Відпочивальниця:

- Ні...

- Вам не подобаються хлопці в формі?

- Ні. По перше, жарко, вони в формі, вонючі, потні. Ні, конечно. От якби вони в плавочках з надписом "Міліція", ото вже можна було б подивитися.

Геть сексуальність, практичність - понад усе, виправдовуються міліціянти. Пляжники їм перечать.

Володимир, мешканець м. Києва:

- Это хорошо, просто их надо переодеть, а то они в берцах и штанах - совсем на велосипедах не смотрятся. Ну, хотя бы, шорты, кроссовки, ну и рубашка синяя.

Перевдягати вело міліцію найближчим часом не планують. Та й форма - не єдиний клопіт. Велосипеди часто не витримують цілодобових пляжних навантажень. А тому за літній сезон їх доводиться ремонтувати по кілька разів.