Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 червня 2010, 11:23 Суспільство
Рівненські міліціонери навчилися визначати порушників за допомогою ноутбука
Рівненські міліціонери навчилися визначати порушників за допомогою ноутбука

Рівненські правоохоронці навчилися цінувати час. І свій, і підозрілих елементів. Вони самотужки розробили єдину інформаційно-телекомунікаційну систему, що дозволяє за лічені хвилини просто посеред вулиці з'ясувати особу й те, чи має вона клопіт із законом. Для цього достатньо лише одного ноутбука. Раніше ця процедура забирала кілька годин і купу нервів.

За допомоги комп'ютерної інформаційної бази патрульно-постові служби та працівники ДАЇ можуть швидше виявляти порушників. Досить показати посвідчення водія чи паспорта.

Олег Сало, керівник ГУ МВС України в Рівненській області:

- Наприклад, зупинили водія, перевірили - в нього більше 20 порушень. Ігнорує виконавчу службу, а в базі все є. Ми його затримуємо. Автомобіль - на штрафплощадку.

Комп'ютерну програму міліціянти розробили самотужки. Працювали майже два місяці. Система дає змогу не лише з'ясувати особу, а й дізнатися, чи не крадений, бува, в неї мобільний телефон.

Володимир Перетятко, керівник відділу ГУ МВС України в Рівненській області:

- Він його перевіряє по IMEI, тобто, вводиться сюди IMEI, нажимається команда "виконати" і ми бачимо, чи перебуває цей телефон в розшуку, чи не перебуває. Якщо перебуває, то ми бачимо картину, в кого він був викрадений і в кого був поставлений на облік. Тобто, таким шляхом на радіоринках ми можемо перевіряти всі телефони, і не тільки телефони, а всю аудіо-відео техніку.

Поки в області закупили 25 ноутбуків і встановили там мобільну систему. Правоохоронці й ДАЇвці радіють: і порушників оперативніше знаходитимуть, і прибуток до бюджету збільшиться.

Андрій Данилюк, інспектор ДПС:

- Це все займає хвилин 5, набагато простіше для нас, і для водія перевірити транспортний засіб.

Анатолій, водій таксі:

- Все правдиво показали. Але якби було б швидше… Але вони навчаться, щоб не відволікати від роботи.

Перевірити транспортний засіб, з'ясувати особу водія чи перехожого тепер правоохоронцям буде значно простіше. А ось щоб за допомоги системи перевіряти мобілки - доведеться доповнити законодавство. Бо нині воно дозволяє міліціянтам робити це лише тоді, коли особа скоїла бодай адміністративне правопорушення.