Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 червня 2010, 14:16 Суспільство
У виправних колоніях є всі умови для вступу до ВНЗ
У виправних колоніях є всі умови для вступу до ВНЗ

Для тестування у школах при колоніях створені усі умови. А саме - зовнішнє незалежне оцінювання нічим не відрізняється від того, що проводиться на волі. Ну, хіба лише тим, що аркуші з запитаннями там приносять за грати.

Мав досить часу на підготовку, не скаржиться на заплутані завдання і зовсім не хвилюється. Олег - один із засуджених, що вирішив скласти тести і вступити до вишу.

Олег, засуджений:

- Готовился год, даже, может, больше. И школу тут заканчивал специально для этого. Не волнуюсь. Хочу поступить на это самое, экономика праці і робота з людьми.

Для Олега й такого самого абітурієнта з сусідньої колонії тестові завдання привезли з найближчого пункту незалежного оцінювання. Сам процес перевірки знань знімати заборонено. Умови для засуджених такі самі, як і для звичайних школярів.

Віталій Пітько, психолог Білозерської виправної колонії №105:

- Нам в этом плане легче, чем остальным пунктам тестирования в связи с тем, что у нас всего один абитуриент.

Засуджені, що стали абітурієнтами, кажуть: часу на підготовку в них досить, є й література. Торішні випускники, що складали тести, втішили своїх учителів досить високими балами і стали студентами.

Сергій Смирнов, директор школи при Дар'ївській виправній колонії №10:

- У нас було 4 учня нашої школи, здавали. То результати були 10, 11, 9 і 3, тобто, один показав невисокий результат з української мови, а з біології дещо нижче оцінки були - це 10, 8 і 9.

Нині у виправній колонії №105 п'ятеро засуджених уже здобувають вищу освіту. Володимир, майбутній психолог, закінчує третій курс.

Володимир, студент МАУП:

- Раз в полгода у нас сессия, как и у обычных студентов, к нам приезжают преподаватели университета МАУП. За время сессии, то есть, полгода, они тоже приезжают несколько раз, основную начитку ведут наши преподаватели.

Вищу освіту засуджені здобувають заочно, на контрактній основі. За навчання платять родичі. Використати час покарання з користю - це шанс почати життя з чистого аркуша. Учителі школи при колонії кажуть: найліпші учні, що вийшли на волю, сюди більше не повертаються.