Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 червня 2010, 12:59 Суспільство
Луганська влада збирається облаштувати парк Дружби на місці кладовища
Луганська влада збирається облаштувати парк Дружби на місці кладовища

З міськими парками - суцільні скандали. Не встигли вщухнути пристрасті навколо харківського, як спалахнув черговий - у Луганську. Міська влада вирішила облаштовувати парк Дружби, пригнала техніку і шок - екскаватор вивернув з-під землі купу людських кісток. Два дні вони так і пролежали перед очима в городян, поки тривали дебати.

Євген Соломін, кореспондент:

- Якщо вірити церковним записам, то під цим деревом покоїться прах першого луганського міського голови Миколи Холодиліна. Загалом тут було поховано від 100 до 150 тисяч луганчан.

Могила першого луганського керівника позначене хрестом на дереві та кимось кинутою порожньою пляшкою з-під горілки. Інші могили також не мають жодних позначень. Проте, досить лопатою копнути на сантиметрів 50-60 - обов'язково натрапиш на рештки людських кісток. Їх і побачили правозахисники.

Григорій Пригеба, правозахисник:

- Я сейчас стою, по всей видимости, на крышке гроба. Вот они уже вскрываются, косточки. Вот одна косточка. Посмотрите. И вот оно пошло. Вот, посмотрите.

Тетяна Михайлик, мешканка м. Луганська:

- Нельзя тут ничего строить, танцы тут устраивать. Вот на костях людских. Все, я больше не могу.

Уранці на місці вже були правоохоронці, працівники СБУ та санстанції. Саме СЕС заборонила проводити роботи в парку.

Володимир Семистяга, історик:

- Ми за те, щоб дійсно тут була впорядкована територія, але не забувати хто тут похований. Чи може бути влада моральною, високоморальною? Я думаю, що ні. Чи дає вона приклад майбутнім поколінням? Так, дає. Але який!?

Урядник із мерії, що прибув на місце, розповів: на цьому цвинтарі поховані й його родичі, проте, міська влада від своїх планів, розбудови парку на кістах, не відступиться й роботи триватимуть.

Олександр Обухов, заступник керівника управління Луганської міськради:

- Да, здесь похоронен мой дед. В то время у мамы не было средств на перезахоронение, и, в принципе, так и осталось. Но, я считаю, что поднимать эти вопросы сегодня… Мертвое - мертвым, а живое - живым.

Священики кажуть, що на місці цвинтаря може стояти лише церква, де відмолюватимуть гріхи. Усе інше користі людям не дасть.