Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 червня 2010, 12:50 Суспільство
Медпрацівники приймають вітання - у них професійне свято
Медпрацівники приймають вітання - у них професійне свято

До речі, найближчими днями краще взагалі не хворіти. У медиків професійне свято, тому ліпше не ускладнювати їм життя і дати маленький перепочинок. Але насправді, про це лікарі тільки мріють, як і про те, що зрештою вони повернуть стовідсоткову довіру людей і отримають належне фінансування та надійне обладнання.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Українські медики у передчутті свята. Доки лікарі накривають столи, їхні пацієнти готують привітання.

Пацієнт:

- Щоб лікували людей краще.

Пацієнт:

- Чтобы само государство к ним хорошо, больше внимания им - и тогда они нам будут больше внимания обращать. Просто врачам не до нас.

Медики не винні. Це все обставини, в яких вони працюють, виправдовуються самі лікарі. Брак фінансів, обладнання і людей, які б на тому обладнанні вміли працювати.

Віктор Сердюк, керівник асоціації захисту прав пацієнтів:

- Одною з підстав правильного діагнозу - це правильний аналіз. Якщо в нас кожен п’ятий аналіз - неправильний, а я, як лікар, знаю, що він може бути неправильний, я можу поставити неправильний діагноз і призначити неправильне лікування.

А ще бракує професійної відповідальності. У цивілізованих країнах за помилку лікаря пацієнт може вимагати компенсацію. В Україні - це жодним законом не передбачено.

Та ще не перевелися в Україні спеціалісти, у яким можна поправити здоров'я. Щоправда, більшість висококласних спеціалістів перебралися у приватні клініки. Лікуватись тут дорожче, але надійніше.

Щоб довести першість, бригада цієї клініки виборола медаль на міжнародному конкурсі швидкої допомоги. Витягати людей з-під завалів стадіону, рятувати після авіакатастрофи, землетрусу та інших катаклізмів - для них тепер не проблема.

Антон Єльченко, фельдшер вищої категорії:

- Каждый конкурс был неожиданным для нас, легенды были очень размыты. Приезжая на задания, мы за минуту получали вводную, и как произошло. Одно из самых сложных заданий - это ночное задание. Когда ночью километр лезешь в амуниции полной в гору и приступаешь к оказанию первой помощи.

Це вже не перший медконкурс, в якому вони вибороли першість. Залишається тільки побажати: більше б таких лікарів для українських пацієнтів.