Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 червня 2010, 14:12 Суспільство
У Луганську в цьогоріч сталося близько півсотні ДТП на пішохідних переходах
У Луганську в цьогоріч сталося близько півсотні ДТП на пішохідних переходах

Тільки в Луганську цьогоріч сталося більше тисячі ДТП. П’ять відсотків з них - на пішохідних переходах. Інспектори кажуть: водії перестали боятися нових штрафів, тож знову нехтують правилами дорожнього руху. Причин цьому кілька, основна - справи у судах розглядають довго і завершуються вони нічим. Кермувальники це вже зрозуміли, тому йдуть на порушення.

Євген Соломін, кореспондент:

- В Луганську водії перестали пропускати пішоходів на нерегульованих пішохідних переходах. Навіть великі штрафи цьому не можуть стати на заваді

Першого порушника чекали недовго. Росіянин Сергій тільки-но заїхав у Луганськ - і на тобі, - не пропустив жіночку на переході. Його зупиняють, показують відеопідтвердження і... спалахує суперечка.

Правоохоронець та порушник:

- Остановился перед нерегулируемым пешеходным переходом. Какую он вам создал помеху?

- Как какую? А почему я должен останавливаться, если он остановился? Я должен убедиться, что не создаю помеху для пешехода.

- Пешеход имеет преимущество на нерегулируемом пешеходном переходе.

Дискусія триває хвилин з десять. Зрештою, росіянин здається.

Олександр Міхеєв, інспектор ДАІ м. Луганська:

- Водитель вообще не знает правил дорожного движения, а в России и Украине ПДД идентичны. Ну, маленькие там нюансы, но пешеходный переход и проезд пешеходного перехода - это все одинаковое.

Сергій, водій:

- У меня в России даже не было, даже можно по статистике посмотреть, ни одного нарушения, связанного с пешеходами. Если написали протокол - я не знаю как у вас, у нас штраф 800 рублей. Что здесь у вас - я не знаю.

Інші водії на камеру показово пропускають усіх пішоходів. Та варто даївцям сховатися, як кермувальники одразу ж ігнорують людей і їдуть мало не по ногах.

Поки розбираються з порушниками, дорогою повз машини наче бульваром починають маневрувати пішоходи. Цього хлопця з кубком та грамотою вдалось наздогнати. Чемпіона з сучасного п'ятиборства затримують і ведуть складати протокол.

Роман Полковников, пішохід:

- Что нарушил-то?

- Правила пешеходного перехода.

- А чего пошел?

- Лихач. Спешил домой.

Спортсмену виписують 51 гривню штрафу. Водії заплатять більше - 225. Кожен.

Ольга Хом'якова, керівник відділу ДАІ м. Луганська:

- Когда ввели изменения в админкодекс, водители начали пропускать пешеходов. Когда начались советы юристов, как избежать штрафов, водители немножко расхолаживаются, и пешеходам тяжело перейти дорожную часть без риска для жизни.

Якихось кілька годин на дорозі, а порушень - більше двох десятків. Це вдень, а вночі ще гірше, кажуть правоохоронці. Адже тоді ані водії пішоходів, ані пішоходи переходів взагалі не бачать. Тож даївці закликають учасників дорожнього руху бути взаємоввічливими і не поповнювати сумну статистику нещасних випадків.