Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 червня 2010, 12:46 Суспільство
На Черкащині 5 тисяч чорнобильців залишилися без медикаментів
На Черкащині 5 тисяч чорнобильців залишилися без медикаментів

Скандал на Черкащині. Чорнобильців, що лікуються амбулаторно, залишили без пільгових медикаментів. У місті лиш одна аптека для постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС. Але за новими правилами заклад обслуговує тільки пацієнтів на стаціонарі. Тим, хто не лежить у лікарні, доводиться чекати на ліки не один місяць. Люди скаржаться до всіх інстанцій, але марно.

Купа задавнених рецептів, чорнобильська книжка та відчуття приреченості. На п'ять тисяч чорнобильців у Черкасах - лише одна аптека та кабінет з видачі пільгових медикаментів. Люди скаржаться: за таких умов на ліки чекають місяцями, тоді як вони потрібні вже сьогодні. Ліквідатор аварії на ЧАЕС Олена Загуменна із сльозами на очах гортає сторінки фотоальбому. Життя багатьох людей на світлинах забрав мирний атом.

Олена Загумена, мешканка м. Черкас:

- Вот это ликвидатор - он умер. Вот этот вот мужчина тоже умер. Все, кто находится на этой фотографии, все умерли. Это 86 год эвакуации.

Їм обіцяли безкоштовне лікування, натомість прирекли на поневіряння замкненим колом. Відторік отримати пільгові медикаменти в аптеці можуть тільки стаціонарні хворі. Олена каже, після реєстрації рецепту на ліки чекає не один тиждень.

Олена Загумена, мешканка м. Черкас:

- Ми тільки вчасно реєструємо рецепти… На этом все заканчивается. Дело в том, что лекарства нам нужны уже сегодня, и мы, практически, их не получаем. Когда отец умер, позвонили из аптеки и сказали, что по вашим рецептам есть лекарства. Я поехала туда, лекарства, конечно же, не взяла, и сказала, что они мне уже не понадобятся.

Часто-густо чорнобильцям доводиться неодноразово виписувати рецепти на ті самі медикаменти. Адже коли ліки надходять, рецепт вже прострочений. Під дверима кабінету для пільговиків черга. Часи прийому - з дванадцятої до третьої, медсестри на місці немає. Пояснити ситуацію до хворих вийшов головний лікар поліклініки, але побачив камеру і від коментарів, м'яко кажучи, відмовився.

Головний лікар:

- Думаю, що вона може відійти, десь вийти. Уберіть, я сказав, камеру!

Поза камерою нам пояснили: затримки з ліками - через брак коштів на закупівлю. На рік держава надає на одного ліквідатора трохи більше сорока гривень.

Головний лікар:

- Гроші закінчилися… У наступному місяці.

За словами чорнобильців, проблеми виникли після наказу департаменту охорони здоров'я черкаського міськвиконкому про розмежування аптек. Розбиратися з видачею ліків підключилася навіть прокуратура. Слідчі визнали наказ не правочинним й опротестували його.

Жанна Заглядова, прокурор відділу Черкаської обласної прокуратури:

- Люди скаржилися на те, що вони не могли вчасно отримати ліки, постійні черги. Прокуратурою області було винесено протест на наказ 44 Департаменту охорони здоров'я щодо забезпечення медичними засобами пільгові категорії населення.

Хотіли як краще, а вийшло як завжди, каже керівник Департаменту охорони здоров'я та соціальної політики Олег Стадник. Наказ мав спростити систему видачі ліків пільговикам. Утім, вихід є.

Олег Стадник, керівник департаменту Черкаського міськвиконкому:

- В тій частині при розподіленні частини субвенції з обласного бюджету, який буде в межах двадцятих чисел цього місяця, врахувати чіткий механізм спрямування цих коштів через мережу комунальних аптек.

Від затвердження програми з видачі пільгових медикаментів до її реалізації мине не один місяць. А до того часу чорнобильці отримуватимуть ліки за старою схемою.