Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 червня 2010, 13:21 Суспільство
Правоохоронці виявили групу молдавських мігрантів-гастарбайтерів
Правоохоронці виявили групу молдавських мігрантів-гастарбайтерів

Більше трьохсот нелегальних мігрантів - такий вилов українських правоохоронців за останні два тижні. Це не лише іноземці, які намагаються транзитом потрапити до Європи. В пошуках кращого життя в Україну їдуть безробітні із сусідніх країн.

Підзаробити грошенят на одному з південних курортів України вирішили восьмеро громадян Молдови. Кілька місяців працювали на будівництві. Від стороннього ока не крилися. З перевіркою документів до них навідалися правоохоронці - дозволу на роботу в Україні у заробітчан не було.

Затриманий:

- Березанский суд рассмотрел, признал факт правонарушения. "И мы вынуждены вас выдворить в добровольном порядке с Украины".

Та для нелегалів закони України - не указ. Тож чоловіки залишилися працювати. Міліціянти прийшли вдруге. Вилучили паспорти, зняли відбитки пальців.

Правоохоронець:

- Мы всем в паспорта поставили одинаковые отметки. Принято решение о выдворении.

Такою гостинністю громадяни Молдови не задоволені. Кажуть, їхали сюди цілком легально.

Затриманий:

- Сделали документы, сделали проход.

- То есть, вы считали, что едете сюда легально работать?

- Ну, да. Какие проблемы? Буду работать спокойно. Никто не тронет.

Та депортувати нелегалів з України стражі порядку не мають права. Рішенням суду будівельники у відведений термін мають виїхати добровільно. Але за цей час вони можуть сховатися чи змінити місце роботи. Хоча відводять очі й говорять про свою законослухняність.

Затриманий:

- Ну, поеду домой. Что мне делать? Буду искать другую работу. По-любому, мне надо ехать домой.

- В дальнейшем планируете сюда приезжать?

- Нет, уже все. Мне все надоело. Я больше сюда не приеду.

Боротися з нелегалами важко, бідкаються правоохоронці: законодавство недосконале. Навіть якщо ці восьмеро й поїдуть додому, за півроку вони можуть повернутися. І все почнеться знову. А таких підпільних робітників та біженців в Україні тисячі.

Тарас Білаш, Владислав Гнатенко. НТН.