Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 червня 2010, 15:45 Суспільство
У СІЗО неповнолітніх вітали з Днем захисту дітей
У СІЗО неповнолітніх вітали з Днем захисту дітей

В день захисту дітей кореспонденти "Свідка" навідався до неповнолітніх, від яких ще донедавна треба було захищатися. Яке воно - свято за ґратами? В Київському слідчому ізоляторі побувала Марина Борисполець.

Марина Борисполець, кореспондент:

- У київському слідчому ізоляторі нині перебуває понад чотири десятки дітей. Для більшості з них це лише точка відліку, попереду їх чекає колонія. І хоча знаходяться вони тут за цілком дорослі злочини, у більшості з них ще дитячі мрії.

Сьогодні у неповнолітніх злочинців приймальний день. Їх вітають з Днем захисту дитини. Принесли подарунки. Підлітки чемно дякують і сором'язливо усміхаються.

Олександр, затриманий:

- Приятно, что хоть не забывают. Свиданий с родителями не дают.

Олександрові п'ятнадцять. У СІЗО він вже п'ятий місяць. Хлопця звинувачують у груповому розбійному нападі. З п'ятьох мешканців камери у Сашка найтяжча стаття.

Олександр, затриманий:

- Мой друг побил пацана, и пацан разозлился, и начал говорить, что нож приставили, забрали деньги. Статья у меня тяжелая - разбой.

Нині у хлопчини одне бажання - зустрітися з батьками, адже за п'ять місяців не мав жодного побачення. А от Сергій гостям радий. Охоче розповідає про своїх підопічних - рибок. Каже, частенько стежить за життям в акваріумі - так заспокоюється.

Сергій, затриманий:

- Вот красные меченосцы, вон там сомики спрятанные, а это - я не знаю, как называются.

- Це гупії.

- А, да?

- Да. В тебе вдома були рибки?

- Ні, не було.

- Ти давно тут знаходишся?

- Вісім місяців.

- За що?

- За разбой.

А от в Олексія настрій не такий піднесений, як в інших неповнолітніх мешканців СІЗО. Сьогодні хлопцеві виповнилося 18. А це означає, що він уже не дитина. Після обіду Олексія переведуть у камеру для дорослих.

Олексій, затриманий:

- Разбой, грабил магазины с пистолетом.

- На воле лучше?

- Кому понравится в тюрьме сидеть?

Утім, хоч би якою зразковою була поведінка цих дітей, усіх їх звинувачують у серйозних злочинах. Подекуди їхні вчинки страшні й жорстокі. Та у СІЗО кажуть, нині у них спокійні часи, адже чи не всі хлопці тут уперше. Важко було, коли камери переповнювали малолітні рецидивісти.

Ігор Андрушко, заступник керівника управління Департаменту виконання покарань у києві та київській області:

- Є ще певна надія, що люди сюди неповнолітні потрапили випадково, що ми можемо ще відкоригувати і підправити їхню поведінку. Розповісти їм, що можна по-іншому життя провести.

За словами охоронців, половина підлітків, які потрапляють за грати, повертаються сюди знову. Утім, інша половина щиро прагне розпочати нове життя. Так Ілля Шевченко мріє стати дантистом. Каже, як вийде на волю, обов'язково вступатиме до ВИШу. А поки що разом із співкамерниками складає вірші.

Ілля, затриманий:

- Мы сочинили стих, как попали сюда.

Марина Борисполець, Аркадій Моос, НТН.