Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 червня 2010, 13:48 Суспільство
Кількість матерів-убивць в Україні зростає
Кількість матерів-убивць в Україні зростає

Матері-вбивці дедалі частіше позбавляють життя своїх дітей. Зокрема, тільки-но народжених. Породіллі малюків душать або просто залишають на призволяще. Як захистити дітей від таких неньок - з'ясовувала Олена Ткаченко.

Василь Лазоришинець, перший заступник міністра охорони здоров'я України:

- Право дитини на життя та охорону здоров'я гарантовано конвенцією про права дитини, основами законодавства про охорону здоров'я та законом України про охорону дитинства.

Права є, а життя немає. Діти матерів-убивць, у середньому, живуть кілька хвилин.

Олександр Лисий, керівник відділу МУ міліції м. Одеси:

- В ходе исследования выявленного трупа ребенка установлено, что вес его составляет 4 килограмм, рост - 52 см. На сегодняшний момент устанавливается женщина, которая родила данного ребенка.

Народила й покинула на смітнику. Хлопчик лежав у брудному шматті із пуповиною на шиї. Містяни припускають: таке зробила волоцюжка. Але соціальний стан її не виправдовує.

Павло Павлович, мешканець м. Одеси:

- Порядочный не может быть человек, это какая-то … последняя.

Такі ж випадки - то вже не випадковість. Більше десятка їх зафіксували по всій країні лише цьогоріч. На вбивство пішла навіть багатодітна мати.

Руслана Пастерук, Баківцівський сільський голова:

- Сама вона бере участь в художній самодіяльності, так само діти. Діти відвідують гуртки, завжди доглянуті, охайні. Навіть подумати таке, що вона могла таке зробити, маючи п'ятеро, мені навіть не віриться.

Шоста ж дитина не прожила й кількох хвилин. Тридцятидворічна жінка задушила її еластичним бинтом. Винесла на край села й залишила мертве чадо біля копички сіна.

Равіль Сафіуллін, міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту:

- Тех, кто допускает такие случаи, - самая строгая мера, судить мать, судить, кто это сделал.

Їх і судять. Кримінальний кодекс за умисне вбивство породіллею народженої дитини передбачає, щонайбільше, п'ять років в'язниці. Та все ж у профільному міністерстві кажуть: такі трагедії треба упереджувати.

Світлана Толстоухова, заступник міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту:

- Нам треба вести, дуже активно вести, роз’яснювальну роботу тим мамам, які мають девіантну поведінку, що краще прийти народити дитину і відмовитись від дитини, ніж викинути цю дитину на сміття.

Прагнуть культуру батьківства підвищувати. Доки планують - дітей не тільки вбивають, а й залишають деінде. Приміром, на Миколаївщині п'ятиденного хлопчика знайшли в сумці на базарі.

Микола, працівник базару:

- Увидел - сумочка, обычно у нас кошек выбрасывают так, но ничего не слышно было. Когда уже иду назад, слышу - плач.

Крихітку забрали в лікарню. Він абсолютно здоровий. Медики припустили: народився хлопчик у пологовому будинку, адже пуповина зав'язана фахівцями. Породіллю-зозулю нині розшукують правоохоронці. А ось у Чернівцях іншу - підприємливу матусю затримали. На власному синові вона прагла заробити.

Затримана мати:

- Эти деньги вы получили за что? За ребенка? Вы продали своего ребенка?

- Ну, да.

Дитину оцінила в сто шість тисяч гривень. Віддавала кровинку безжурно. А ось уже в кайданках плакала. Судитимуть жінку за торгівлю людьми. Її ж дитина поповнила стотисячну армію сиріт. Тепер, якщо пощастить, - її дійсно заберуть - у справжню сім'ю. Принаймні прагнення до всиновлення держава стимулює.

Равіль Сафіуллін, міністр України у справах сім'ї, молоді та спорту:

- З 1 квітня 2009-го року для громадян України, які усиновили дитину, запроваджено одноразову допомогу у розмірі, як при народжені першої дитини - це 12 тисяч 240 гривен, і одноразову відпустку тривалістю 56 календарних днів.

Олена Ткаченко, Олександр Мироненко, НТН.