Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 червня 2010, 09:02 Суспільство
У Київському зоопарку помер від старості бізон
У Київському зоопарку помер від старості бізон

Знову смерть у Київському зоопарку. Трохи більше, ніж за місяць, там померла вже третя тварина. 26-го квітня загинув слон, рівно за місяць - верблюдиця, а цього разу - 26-річна самка бізона на ім'я Вія. Що стало причиною смерті тварини - з'ясовувала Марина Борисполець.

Марина Борисполець, кореспондент:

- У київському зоопарку, схоже, почався повальний мор. За п'ять тижнів тут померло три тварини. Першим був слон Бой, потім - верблюдиця Мая, і от остання жертва - бізон.

Що сталося з двадцятишестирічною самицею бізона в зоопарку, нам дізнатися не вдалося. Керівництво від будь-яких коментарів відмовилося. На територію нашу знімальну групу також не пустили. Понеділок - санітарний день.

Працівники зоопарку:

- А ви щось знаєте про смерть бізона?

- Ні, от Вас первый раз слышу.

- И от чего умер, не знаете?

- Нет.

Аби хоч щось з'ясувати про причини смерті бізонихи Вії. "Свідок" подався до національного університету біоресурсів і природокористування. Саме там робили розтин усіх загиблих у зоопарку тварин. І нас повідомили: бізонові вже давно було пора на той світ.

Олег Мельник, працівник національного університету біоресурсів і природокористування:

- Ці бики живуть 20-25 років. Цій корові було 26, і так уже пережила.

Олег Мельник особисто брав участь у розтинах слона, верблюда й бізона. Говорить, може, хтось і приклав руку до смерті тварини, та найімовірніше - померла Вія від старості. А от у перших двох випадках тваринам допомогли піти на той світ.

Олег Мельник, працівник національного університету біоресурсів і природокористування:

- Це однозначно - отруєння гемолітичною отрутою. Тобто, тою, яка перешкоджає звертанню крові. У верблюда також була інтоксикація. Те, що ми побачили в печінці, не може бути притаманне тварині такого віку.

А от колишні працівники зоопарку певні: тварин ніхто не труїв. На той світ вони йдуть через недогляд. Кажуть, керівництву це вигідно. Адже територію зоопарку вже давно хочуть прибрати до рук. 32 гектари в центрі міста - ласий шматок для багатьох бізнесменів. Тож звіринець винищують навмисно.

Сергій Григор'єв, колишній працівник Київського зоопарку:

- Вариант, который я ожидаю к осени. Это сегментная приватизация. После Берзиной сделают оценку зоопарка, и решат, что спасать уже нечего. И скажут: половину оставить, а половину сдать в аренду, а ту половину сделать на уровне евро.

Тим часом, відреагував столичний голова Леонід Черновецький. На час розслідування причин загибелі тварин усунули від виконання службових обов'язків директора Київського зоопарку Світлану Берзіну.

Марина Борисполець, Святослав Мелешкін, НТН.