Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 травня 2010, 13:21 Суспільство
Прикордонники розповідають про своїх кращих друзів - службових собак
Прикордонники розповідають про своїх кращих друзів - службових собак

Сьогодні, 28 травня, - професійне свято охоронців кордону. Але як рибалку тяжко уявити без вудки, так прикордонника - без собаки. Тварина, котра допомагає військовикам, має не боятися труднощів, бути фаховою й дисциплінованою. А головне - не лякливою. Про чотирилапих вартових Вітчизни - далі в сюжеті.

Тривалість зміни на кордоні - 12 годин. Спочатку тяжко лише для новачків. Бувалі ж пішки долають за півдоби до сорока кілометрів. Собака не відстає. Рухається пришвидшено, та ще й тренування щодня. Пес знає: викладатиметься - буде результат.

Роман Шнайдер, інструктор-кінолог:

- Дана собака знайшла сліди, проробила дорожку слідів і затримала 7 громадян, 20 ящиків цигарок, які намагалися переправити через державний кордон.

Пострах контрабандистів - Окей. Свої вміння п'ятирічний пес радо демонструє на камеру. На плацу він ні на мить не відстає від господаря, на смузі перешкод - завжди попереду.

Ігор Надюк, керівник кінологічної служби Луцького прикордонного загону:

- Те, що люди бачать, як собачка слухається свого господаря, як виконує різні вправи - одне. Але вони ще не знають, скільки цьому передує праці з цією собачкою, вкладеної в неї. Щоби вона це вміла робити. Що гріха таїти, це і в позаслужбовий час кінологи займаються, практично, віддають весь свій вільний час.

Наука намарно не минає. Чотирилапий уміє і слід вправно нанюхати, і порушника затримати. Прикордонники сміються: інколи так захоплюється, що відтягти від жертви у дрескостюмі неможливо.

 

Сергій Новосад, інструктор-кінолог:

- Цей костюм призначений для тренування, для затримання порушника. Захищає від зубів собаки, але не від сили його укуса. Залишаються синці, але вкусити вона руки не може. Не рекомендую без такого пробувати.

А ще - в кожного пса своя спеціалізація. Окей - затримувач, а симпатична Лінда - шукачка. Її профіль - наркотики. Головно, в легковиках і вантажівках. Помиляється вкрай рідко і на схованку може вказати за 5 хвилин. Гавкотом.

Службовий вік таких чотирилапих - 8 років. Далі - пенсія. Зазвичай, її собаки отримують у домівках своїх вихователів. За час служби прикордонники так зближаються з підопічними, що кидати тварин напризволяще, хай навіть у непоганих армійських умовах, не хочуть.

Олександр Стерничук, Інна Суховерхова, Волинська область, НТН.