Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 травня 2010, 13:49 Суспільство
Харківський "лісовий спротив" намагається попередити вирубку дерев у Лісопарку
Харківський "лісовий спротив" намагається попередити вирубку дерев у Лісопарку

Харків'яни розпочали партизанську війну проти влади й міліції. Кілька сот людей вийшли боронити в середмісті Лісопарк. Бо через нього до футбольного чемпіонату дванадцятого року мають прокласти магістраль. Мешканці намагаються завадити будівельникам зрізати дерева й лягають під бульдозери.

Будівельників на майбутньому майданчику учасники "лісового спротиву" зустрічають на деревах. Бо попередня тактика опору, ставати перед бульдозерами або затуляти дерева, до яких наближаються люди з пилками, виявилася неефективною.

Іван, учасник акції протесту:

- Что человек с бензопилой к этому дереву не подойдет, если он в своем уме, это уж точно. Точно так же сотрудники милиции.

Спротив триває тиждень. З минулої середи, коли міський виконком ухвалив рішення про спорудження дороги на межі Центрального парку культури й відпочинку та Лісопарку. Вже наступного дня тут з'явилися будівельники і, водночас, захисники природи.

Ігор Жданюк, головний інженер компанії-підрядниці:

- Дозвіл на виконання підготовчих робіт, выписан ГАСКом. Есть перечень работ, которые будут производиться, есть договор, который у нас заключен. Есть лицензия. Что еще вам от нас надо?!

Будівельники вмовляють людей не заважати працювати. Переконують: усе законно. Оборонці парку заперечують: рішення виконкому для знищення п'яти сотень дерев - замало, потрібні дозволи екологічних інстанцій. Люди отаборюються: ставлять намети, цілодобово чергують. Та будівельників підтримує міліція.

Олександр Баранник, керівник МУ міліції м. Харкова:

- Район строительства дороги после принятия выдачи ГАСКом разрешения на начало строительных работ, на строительство дороги, автоматически становится зоной строительной площадки. Перекрывать дорогу не имеют права никакие общественные организации.

Богдан, учасник акції протесту:

- Сказали: "Если вы не уйдете, мы на вас уголовное дело откроем, так как вы преграждаете работе."

Учасники акції протесту скаржаться на агресію - і лісорубів, і міліціянтів. Розповідають про побиття активістів і про те, як кількох із них ледь не розчавили бульдозерами. Опоненти звинувачення спростовують. І заявляють про порушення закону з боку захисників природи, що заважають будівельникам робити свою справу.

Ганна Силаєва, В'ячеслав Душка, Харків, НТН.