Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 травня 2010, 11:35 Суспільство
У Луцьку в сміттєвому баку знайшли 6 медалей для ветеранів ВВВ
У Луцьку в сміттєвому баку знайшли 6 медалей для ветеранів ВВВ

Пакунка з медалями до 65-иріччя Перемоги знайшли в середмісті Луцька. Нагороди лежали у смітнику. Хто скоїв такий вандалізм, з'ясовує міліція.

Поголос про волинські смітники, схоже, поширюватиметься ще довго. Кілька днів тому на стихійному звалищі дітлашня надибала задушене немовля і ось тепер - шість медалей для ветеранів. Їх, акуратно запаковані у футляри, побачила пенсіонерка. Жінка саме хотіла кинути до бака жмут старих газет.

Людмила Бабій, пенсіонерка:

- Сбоку лежало, с краю. Тут немного было мусору. Список посмотрела, уже он подпаленый был немножко. И удостоверение. Может, кто-то хотел их сжечь, может, еще что-то, не знаю… Носила в военкомат - там закрыто было, занесла в редакцию.

Олександр Згоранець, журналіст:

- В редакцію до нас прийшла жінка, вся тремтить, в очах сльози. Каже: "Я не знаю, що з цим робити, але йому місце точно не на смітнику". Відкриває пакунок, а там - медалі.

Журналісти зорієнтувалися хутко. Вирішили самотужки відшукати адресатів нагород. У пригоді стали вцілілі списки та посвідчення до медалей.

Журналіст вручає медаль Лідії Бабульзі:

- Бачите, підписана Президентом.

- Боже, мій єдиний!

- Ця медаль - вона ваша.

- Боже, мій!

- Ми не знаємо, чому Вам її не вручили, так вже сталося. Але давайте я її Вам приколю.

86-річна Лідія Бальбуза в понівеченому вогнем перелікові - перша. Під час війни працювала в театрі в тилу поблизу фронту. Що нинішня влада тепер за це їй дякує - і гадки не мала. Ще більше здивувалася, коли почула історію своєї нагороди. Хто й навіщо кинув до бака дорогі серцю ветерана медалі, з'ясовує міська прокуратура. Її слідчі вже зажадали від мерії списки тих, хто розносив медалі пенсіонерам. Коли знайдуть урядника-вандала, він, щонайменше, втратить посаду.

Олександр Стерничук, Інна Суховерхова, Луцьк, НТН.