Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 травня 2010, 10:49 Суспільство
З настанням літа кількість затриманих безпритульних дітей зростає
З настанням літа кількість затриманих безпритульних дітей зростає

Літо - благодатна пора для малолітніх волоцюг. Вони розпочинають велике паломництво: з вокзалів і транспортних станцій, де живуть узимку, прямують поближче до води. І, як у дикій природі, під час міграції на них полюють такі собі хижаки - міліціянти та кореспонденти "Свідка".

Поруч із цим монітором постійно чергує міліціянт. Його завдання - відстежувати порушення. Іноді в поле зору камери потрапляють малолітні безхатченки. Як, приміром, ось цей. Тринадцятирічний Вовчик вештався на привокзальному майдані. У відділку пояснив, що приїхав з Дніпропетровська. Піти на вулицю змусили обставини, бідкається утікач.

Володимир, утікач:

- А почему бежал?

- Потому что родители пьют. Заставляют бутылки убирать.

- Тебя родители били?

- Бывало.

Слідом за Володимиром затримали дев'ятирічного Артема. Він погано розмовляє. Але слідчі зрозуміли, що на вулиці хлопцеві краще, ніж вдома. Тут, якщо вірити підліткові, він навчився заробляти гроші.

Артем, утікач:

- То там повбираю. То бутилки позбираю.

Раніше ловили багато малих безхатьків, кажуть правоохоронці. Нині їх менше, на вокзалі не затримуються. З приходом тепла мігрують ближче до води.

Ганна Вусинська, оперуповноважена ЛВ міліції на станції Київ-Пасажирський:

- З початку року дітей доставили до нас 96. З них 63 доставили до притулку, інші або заблукали, і батьки або опікуни забирають їх.

Затриманих мандрівників, як і решту, доправили до притулку. Там вони мешкатимуть не більше трьох місяців. Утім, є й винятки.

Ірина Дуванська, завідувач Київського дитячого притулку:

- Якщо не створені умови для проживання дитини, дитина не може бути повернута в родину. Повинні вирішити ці питання спочатку батьки, а потім повернути батькам.

Чекає на повернення додому й Сашко. Каже, в притулку вже місяць. Опинився тут, бо захотів заробляти гроші.

Олександр, мешканець притулку:

- Я пішов, мама була на роботі, а я придумав, почав просити гроші по метро. Вірші розказувати. Получилось, що мене піймали.

Та додому Олександр може й не повернутися. Адже насправді, мати примушувала його жебракувати. А це вже стаття кримінального кодексу.

Олександр Дем'янчук. Аркадій Моос. Святослав Мелешкін. НТН.