Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 травня 2010, 16:13 Суспільство
Більшість київських пляжів небезпечні для відпочиваючих
Більшість київських пляжів небезпечні для відпочиваючих

Піти на пляж і вижити: небезпека біля водойм чекає всюди. Надто - біля необладнаних. Напередодні відкриття купального сезону знімальна група "Свідка" пройшлася столичними місцями відпочинку. В якому броді вода ліпша - знає Олена Ткаченко.

Біля Московського мосту - один із найпопулярніших столичних пляжів. Нині він порожній - погода не сприяє. Лише кілька рибалок віддані своїй справі.

В’ячеслав, мешканець м. Києва:

- Я прихожу, когда пляжников нет.

В'ячеслав приходить сюди тільки рибалити. Дістається своїм транспортом. Глибше, ніж по коліна, у воду не заходить. Тож умови відпочинку його не надто цікавлять. Хоча визнає: інфраструктура погана.

В’ячеслав, мешканець м. Києва:

- Комфорта такого нет для отдыхающих.

Та, вочевидь, до купального сезону тут готувалися. Через кожні п'ять метрів стоять роздягальні. Всі нещодавно пофарбовані. Разом із тим у піску є сміття: скло, пляшки, недокурки. Родзинка пляжу - арматуринки, що деінде стирчать із землі. Нахромитися на них під час відпочинку - перспектива не найліпша. Вирушаємо до пляжу на Труханів острів.

Марк Йосипович, мешканець м. Києва:

- Вода уже дуже тепленька, бо буває дуже холодніша, а особливо взимку.

Марк Йосипович сезону не закривав, плаває у Дніпрі будь-якої пори року. Завжди - голяка. І так упродовж тридцяти років. Безпечніше за цей час на Трухановому не стало. Чоловік обурюється: весь простір забудували генделиками, а де п’яні, там сварки та бійки.

Марк Йосипович, мешканець м. Києва:

- Ну, вообщем-то, терпимо, як кажуть.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- А це вже правий берег столиці. Озеро Синє. Це чи не єдине водоймище на кілька найближчих масивів. Проте, охочих відкрити купальний сезон попередили одразу: плавати тут заборонено.

Про це попереджають відповідні знаки. Місцеві мешканці зітхають: владі простіше поставити таку табличку, ніж про водойму подбати.

Рима Олексіївна, мешканка м. Києва:

- Надо почистить дно, чтобы вот эти роднички прочистить, и тогда оно будет пополняться естественным путем. Все время анализ санстанция здесь делает. В том году кишечная палочка, так, промелькнула.

Та мешканців Виноградаря не зупиняє жодна небезпека. Головне, щоб погода заохочувала.

Рима Олексіївна, мешканка м. Києва:

- Да, я купалась, вчера купалась, водичка хорошая.

Вода тут чиста, запевняє працівник місцевого рятувального пункту. Купатися не дають змоги заходи безпеки.

Володимир Михайлович, співробітник комунального підприємства

- Потому что у нас нет ни медиков, ни спасателей, ни воды, ничего. Мы все приносим, вот. А если бы у нас все было, был бы официальный пляж.

Відлюдно розташувалося озеро в Пущі-Водиці, на сьомій лінії. У спеку народу тут чимало, зізнаються місцеві працівники. Біля цього водоймища застережливих плакатів найбільше: машин не мити, собак не вигулювати, кліщів остерігатися і в воду, не знаючи броду, не лізти. Всі чотири оглянуті нами місця відпочинку цьогоріч санітарних паспортів не отримали. Мають документи тільки вісім пляжів у Гідропарку. Тож у разі виникнення проблем відповідальність нестиме сам постраждалий.

Олена Ткаченко, Віталій Савенко, НТН.